Su Bilimleri Fakültesi
SU BİLİMLERİ FAKÜLTESİ’NE GENEL BAKIŞ
Köklü geçmişi, başarılı akademik çalışmaları ve yetiştirdiği yetkin bilim insanları ile ülkemizin tek Su Bilimleri Fakültesi olan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, multidisipliner çalışma imkânı, güçlü uluslararası ilişkiler ve modern ekipmanlar ile donatılmış laboratuvarları sayesinde etki değeri oldukça yüksek araştırmalar yürütüyor.
DEKAN MESAJI
Dünyada ve ülkemizde “Su” değeri her geçen gün artan en önemli doğal kaynaktır. Bu kaynağı bütüncül yaklaşımla yöneten ve endüstriyel amaçla değerlendirebilen yetkin insan kaynağına olan ihtiyaç hem kamuda hem özel sektörde her geçen gün artmaktadır. Su kaynakları insanların içme suyu ihtiyacını karşılanması ve barındırdığı canlılar için mükemmel bir ekosistem oluşturmasının yanında yedi milyarı aşan dünya nüfusunun gıda, ilaç ve kozmetik ihtiyaçlarının karşılanması için en büyük rezervi bünyesinde barındırmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz konumu nedeniyle dünyanın en şanslı ülkeleri arasındadır.
Hiç kuşkusuz deniz ve içsu kaynaklarından faydalanmak koruma – yararlanma dengesinin sağlanması ile mümkündür. Su kaynaklarından amaca uygun olarak değerlendirilmesi ise ancak iyi yetişmiş insan kaynağının varlığı ile olanaklıdır. İşte bu amaçla fakültemiz yeniden yapılanarak, dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan yeni ihtiyaçları göz önünde bulundurarak 3 Temmuz 2017 tarihinde fakülte ismi “Su Bilimleri Fakültesi” (Su Bilimleri ve Mühendisliği) olarak değiştirilmiştir. Değişim sürecinde ders müfredatı güncellenmiş, ders programına yaklaşık % 30 kadar yeni ders eklenmiş, ihtiyaç duyulan alanlarda bilim insanları istihdam edilerek akademik kadro daha da zenginleştirilmiştir.
Akademik yapılanma sürecinde bazı Bölüm / Anabilim Dallarının adı değiştirilmiş, Gıda Güvenliği Anabilim Dalı’nın yanında günümüzün ihtiyaçlarını dikkate alarak 1 yeni Bölüm (Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik Bölümü) ve bu Bölüme bağlı 2 Anabilim Dalı (Akuatik Biyoteknoloji Anabilim Dalı ve Akuatik Genomik Anabilim Dalı) kurulmuştur.
Su Bilimleri ve Mühendisliği’ni Neden Tercih Etmelisiniz;
- Sadece ülkemizde değil dünyanın hemen her ülkesinde çalışabilecek yetkin mühendisler olarak mezun olacağınız için;
- Geçmişi yüz yıllara dayanan İstanbul Üniversitesinin vizyonu ve deneyimi ile geleceğe hazırlanma fırsatı olduğu için,
- İstanbul Üniversitesi ana Kampüsü olan Beyazıt Yerleşkesinde eğitim alarak diğer bölüm öğrencileri ile kültürel, sosyal ve spor etkinliklerinde bir arada olmak için,
- Fakültenin merkez kampüsünde yer alması nedeniyle Metro, tramvay ve otobüs gibi alternatif araçlar ile fakülteye ulaşım mümkün olduğu için,
- ERASMUS, MEVLANA ve İkili Anlaşmalar kapsamında yirmiyi aşan farklı ülkede eğitim görme olanağı olduğu için,
- Her biri alanında saygın akademik kadrodan eğitim alma ve çalışma fırsatı olduğu için,
- Modern ekipmanlar ile donatılmış laboratuvarlarda eğitim alma imkânı olduğu için,
- Araştırma Gemilerimiz ile ulusal ve uluslararası sularda uygulamalı eğitim yapma olanağı için,
- Geniş istihdam olanağı; Özel sektörün yanında birçok Bakanlık ve Belediyelerde Mühendis olarak çalışma imkânı olduğu için,
- Öğrenci Kulüplerinde yer alarak meslek eğitiminin yanında birçok etkinlik ve sosyal projelere de katılma fırsatı olduğu için,
- Su ve Gıda Güvenliği konusunda uluslararası donanımda yetkin Mühendisler yetiştirildiği için
- 3 ayrı Bölüm de (Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Kimya Bölümü ve Biyoloji Bölümü) ÇAP yaparak Çift Diplomaya sahip olma imkânı olduğu için,
- Müfredatın % 30 İngilizce derslerden oluşması nedeniyle Yabancı Dil Yeterlik Sınavında başarılı olamayanlar için İstanbul Üniversitesi Yabanı Diller Bölümünde 1 yıl ücretsiz Hazırlık Sınıfında dil öğrenme imkânı olduğu için,
Değerli Öğrenciler,
Hem kamuda hem özel sektörde oldukça geniş iş alanı olan bu mesleği tercih ederek geleceğiniz için çok önemli bir karar aldığınızı bilmenizi istiyoruz. Bu anlayışla ülkemizin ilk ve tek Su Bilimleri ve Mühendisliği programını seçerek aramıza katılacak öğrencilerimize ve ailelerine şimdiden hoş geldiniz diyoruz.
Saygılarımızla,
Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
TARİHÇE
Mustafa Kemal ATATÜRK 02/03/931 tarih ve 10746 sayılı yazı ile “Denizlerimizde mevcut türlerin tespiti, bir araştırma gemisinin faaliyete geçirilmesi için ekipman alınması bilimsel tabanlı balıkçılık faaliyetlerinin geliştirilmesi,” talimatını verdikten sonra ilk akademik araştırmalar 1930’larda başladı. 1951 yılında Ord. Prof. Dr. KOSSWIG’in girişimiyle İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü kuruldu. Enstitü, 1982 yılına kadar hem içsularda hem de denizlerde hidrobiyoloji alanında çok önemli bilimsel araştırmalar gerçekleştirdi. Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün 1982 yılında kapatılmasından sonra enstitüye ait kütüphane, bazı laboratuvar ekipmanları, balık örnekleri ve diğer su ürünleri koleksiyonu, akademisyen ve teknik personelinin büyük bir kısmı aynı yıl kurulan Su Ürünleri Yüksekokuluna devredildi. Dört yıllık lisans mezunu veren okul 1993 yılında Su Ürünleri Fakültesi 2017 yılında da Su Bilimleri Fakültesi olarak isim değiştirdi.
Su Bilimleri Fakültesi, kuruluş amacı gereği göllerde, sulak alanlarda ve denizlerde biyolojik kalite elementleri dahil su kalite parametrelerinin araştırılması, akuatik ekosistemde tür çeşitliliğinin tespiti, deniz canlı kaynaklarından sağlık ve kozmetik alanında değerlendirmek üzere etken madde ve ürün geliştirilmesi, içme suyu barajlarında ortaya çıkan başlıca su kalitesi (siyanobakteri, Geosmin, MIB, mikrokirleticiler vs.) sorunlarının araştırılması ve çözüm üretilmesi, su kaynakları için alana özgü çalışmalar yapılarak su kalitesi ve hidrolojik modellerin üretilmesi, göl ve akarsular için uygun restorasyon tekniklerinin geliştirilmesi, akuakültürde yeni endüstriyel ürün ve sistemlerin geliştirilmesi, akuatik ekosistem kökenli tüm gıdaların işlenmesi, kalitesi, hijyeni ve gıda güvenliği konularında donanımlı Su Bilimleri Mühendisleri yetiştiriyor.
Su Bilimleri Fakültesi alanında dünyanın seçkin akademik kurumlarından biridir. Fakültemizde 4 Bölüm ve bu Bölümlere bağlı 9 Ana Bilim Dalı mevcuttur. Fakültemiz Bölümlerinin Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yürüttüğü programlarda Yüksek Lisans ve Doktora yapmak suretiyle disiplinlerarası çalışmalarda uzmanlaşmak mümkündür.
AKADEMİK KADRO
Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Abdullah Ekrem KAHRAMAN | Doç. Dr. Ayhan DEDE | Dr. Öğretim Üyesi Benal GÜL |
Prof. Dr. Ali ERTÜRK | Doç. Dr. Aygül EKİCİ | Dr. Öğretim Üyesi Cenk GÜREVİN |
Prof. Dr. Aydan ÇETİN KESKİN | Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU | Dr. Öğretim Üyesi Cumhur Haldun YARDIMCI |
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK | Doç. Dr. Çiğdem ÜRKÜ ATANASOV | Dr. Öğretim Üyesi Deniz Devrim TOSUN |
Prof. Dr. Devrim MEMİŞ | Doç. Dr. Diğdem GÖKTÜRK | Dr. Öğretim Üyesi Didem ÜÇOK |
Prof. Dr. F. Saadet KARAKULAK | Doç. Dr. Dilek ÖZYURT | Dr. Öğretim Üyesi Esra SU |
Prof. Dr. Gülgün Fatma ŞENGÖR | Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM | Dr. Öğretim Üyesi Hande DOĞRUYOL BAYAR |
Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ | Doç. Dr. Emre TURGAY | Dr. Öğretim Üyesi Merve Nur AYDEMİR |
Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR | Doç. Dr. Ezgi AVŞAR ABDİK | Dr. Öğretim Üyesi Muammer ORAL |
Prof. Dr. Meriç ALBAY | Doç. Dr. Güneş YAMANER | Dr. Öğretim Üyesi Turgay ÇETİNKAYA |
Prof. Dr. Mustafa YILDIZ | Doç. Dr. Hafize Sibel ÖZESEN ÇOLAK | Dr. Öğretim Üyesi Turgut Zahit ALIÇLI |
Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN | Doç. Dr. Kamil Mert ERYALÇIN | Dr. Öğretim Üyesi Uğur UZER |
Prof. Dr. Özkan ÖZDEN | Doç. Dr. Latife KÖKER DEMO |
|
Prof. Dr. Reyhan AKÇAALAN ALBAY | Doç. Dr. Mehmet Arda TONAY |
|
Prof. Dr. Serap KOŞAL ŞAHİN | Doç. Dr. Menekşe Didem DEMİRCAN |
|
Prof. Dr. Sühendan MOL TOKAY | Doç. Dr. Neşe YILMAZ |
|
Prof. Dr. Süheyla KARATAŞ STEINUM | Doç. Dr. Nur Eda TOPÇU ERYALÇIN |
|
Prof. Dr. Tülay AKAYLI | Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL |
|
Prof. Dr. Yelda AKTAN TURAN | Doç. Dr. Özcan GAYGUSUZ |
|
| Doç. Dr. Pelin Saliha ÇİFTÇİ TÜRETKEN |
|
| Doç. Dr. Remziye Eda YARDIMCI |
|
| Doç. Dr. Şafak ULUSOY |
|
| Doç. Dr. Şehnaz Yasemin TOSUN |
|
| Doç. Dr. Taner YILDIZ |
|
| Doç. Dr. Tomris DENİZ |
|
| Doç. Dr. Zeynep DORAK |
|
Öğretim Elemanları
Öğr. Gör. Dr. Ayaka AMAHA ÖZTURK | Araş. Gör. Dr. Ayça OĞUZ ÇAM |
Öğr. Gör. Dr. Mehmet Hakan ERK | Araş. Gör. Dr. Fatih AYDIN |
| Araş. Gör. Dr. Gökhan TUNÇELLİ |
| Araş. Gör. Dr. İdil CAN TUNÇELLİ |
| Araş. Gör. Dr. Merve TINKIR UZER |
| Araş. Gör. Dr. Özgür ÇANAK |
| Araş. Gör. Esin YÜKSEL DURMAZ |
| Araş. Gör. Ezgi Emiş TÜRKERİ KÖSEMEN |
| Araş. Gör. Nurdan CÖMERT |
| Araş. Gör. Ömer METİN |
| Araş. Gör. Sümeyra Zeynep ÇALICI |
| Araş. Gör. Zuhal ZENGİN |
BÖLÜMLERİN TANITIMI
Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik Bölümü
Akuatik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Biyoteknolojik yöntemler kullanarak immuno-stimulanların üretilmesi
- Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak tanı testlerinin geliştirilmesi
- Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak alternatif protein kaynaklarının üretilmesi
- İşleme tesislerinde ortaya çıkan atık malzemenin biyoteknolojik teknikler uygulanarak değerlendirilmesi
- Makroskopik ve mikroskobik alglerin gıda ve kozmetik alanında değerlendirilmesi
- Mikroskobik deniz ve tatlı su alglerinin kontamine suların temizlenmesi amaçlı ürün geliştirilmesi
- Mercan, sünger gibi canlılardan antibiyotik ve ilaç kaynağı olarak kullanımı için araştırmalar yapılması
- Alglerden biyodizel üretilmesi
Genomik Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Akuatik sistemdeki canlıların genlerinin ayrı ayrı tanımlanması
- Genlerin birbirleri ve çevre ile etkileşimlerinin araştırılmasını
- Genlerin zaman-yer-miktar olarak üretim ve aktivasyonlarının değerlendirilmesi
- Genom analizi ve Gen haritalama
- Gen ekspresyonunun düzenlenmesi
Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü
Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Balıkçılık faaliyetlerinin geliştirilmesi
- Balıkçılık kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması
- Av yasaklarının belirlenmesi
- Sorumlu balıkçılık ilkelerine uygun yönetim modellerinin araştırılması
- Sürdürülebilir ekosistem yaklaşımlı avcılık faaliyetlerini destekleyen teknolojilerinin geliştirilmesi
- Balıkçı gemileri ve donanımlarının geliştirilmesi
- Av araçlarında seçicilik
- İç sularda kullanılan avcılık yöntemlerinin değerlendirilmesi
- Stokların değerlendirilmesi
- Av araçlarının çevreye etkileri
Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Gıda kaynaklı kimyasal ve mikrobiyolojik risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve önlenmesine yönelik “Risk Yönetim Sistemlerinin” geliştirilmesi
- Kimyasal katkı, kalıntı ve bulaşanların incelenmesi
- Mikroplastik kontaminasyonu ve mikroplastik zararlı etkilerinin incelenmesi
- Gıda kaynaklı zehirlenme ve hastalık etkeni patojen mikroorganizmaların ve parazitlerin incelenmesi
- Sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanmasında etkili teknik ve metotların uygulanması ve geliştirilmesi
- Su ürünleri işleme ve satış tesislerinde gıda güvenlik sistemlerinin kurulması
- Sürdürülebilir gıda güvencesi ve güvenli gıda üretiminde etkili sistemler
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Tuzlama, kurutma, dumanlama, marinasyon gibi geleneksel işleme ve muhafaza teknikleri uygulaması
- Su ürünlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
- Su ürünlerinin kalitesinin ve güvenliğinin arttırılması
- Su ürünlerinin soğutma ve dondurarak muhafaza gibi düşük sıcaklık derecelerinde depolanması ile ilgili raf ömrü ve kalite çalışmaları
- Yüksek hidrosatik basınç, iyonize radyasyon, soğuk plazma vb yeni tekniklerin su ürünlerinin kalitesi ve güvenliğinde uygulanması
- Besin kompozisyonu vb. ürün karakteristiklerin incelenmesi
- Paketleme tekniklerinin uygulanması
- Hazır yemek teknolojisine yeni ürünlerin kazandırılması
- Su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik
- Su ürünlerinde taklit/tağşiş analizleri
- Düşük ekonomik değere sahip su ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi
Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü
Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Denizlerimizden en iyi şekilde yararlanabilmek ve canlı deniz kaynaklarının sürdürülebilirliklerinin korunmalarının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla fiziko-kimyasal ve biyolojik özelliklerin izlenmesi ve canlı türlerinin doğal yaşam özellikleri ile ilgili bilgilerin araştırılması, istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmesi
- Türk Boğazlar Sistemi’nde balık göçlerinin izlenmesi ve bölge bazında balıkçılığa etkilerinin belirlenmesi
- Denizlerdeki biyolojik istilanın izlenmesi
- Bakteriyel biyoremediasyon, bakteriyel kirlilik çalışmaları
- Derin deniz araştırmaları (özellikle Kuzey Ege ve Marmara Denizi)
- Denizlerimizde yetiştiricilik yapılan alanların biyotik ve abiyotik özelliklerinin incelenmesi
- Gökçeada Deniz Araştırmaları ve Uygulama Biriminin bulunduğu Kuzey Ege bölgesinde özellikle Saroz Körfezi’nde nesli azalan türlerin belirlenmesi, korunması, korunma alanları oluşturulmasına yönelik çalışmalar
- Denizlerimizdeki canlı kaynaklarımızın tanımı için türlerin koleksiyonunu yapılması ve veri bankası oluşturulması
İçsu Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Siyanotoksin, pestisit, metal ve hedefsiz izleme ölçümleri (HPLC, ICP-MS, LC-MS, GC-MS ve ELISA)
- Biyosidal Ürün Analizi
- Biyoteknoloji, ekotoksikoloji ve moleküler temelli araştırmalar
- İçme suları, doğal göller ve arıtma tesislerinde mikrokirleticilerin araştırılması
- İçsuların kullanım amacına uygun olarak izlenmesi ve mevcut durumlarının tespiti
- İklimsel değişimin içsular üzerine etkisi ile ilgili çalışmalar
- Kirleticilerin besin zinciri ve besin ağı üzerine etkileri
- Doğal ve kontrollü ortamlarda Siyanotoksin üretimini etkileyen çevresel faktörlerin tespiti ve toksin üreten genlerin belirlenmesi, kompozisyonlarının ve biyokütlelerinin belirlenmesi, dağılım alanları ve çevresel faktörler ile ilişkilerinin araştırılması
- İstilacı türlerin yayılım alanları ve habitat seçimleri
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü
Su Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Balıklarda ortaya çıkan hastalıkların teşhisini rutin biyokimyasal yöntemlerin yanında histopatolojik, serolojik, moleküler ve hücre kültür yöntemleri kullanarak gerçekleştirmek ve tedavileri için öneriler geliştirmek
- Balıklar için aşı geliştirme, immünostimülantlar ve probiyotik deneme çalışmaları yapmak
- Su Ürünleri üreticilerini hastalıklar konusunda aydınlatmak amacıyla balık sağlığında temel bilgiler üzerine eğitim seminerleri düzenlemek
- Balıkların üretiminde beslenmeden kaynaklanan metabolik hastalıkların incelenerek vitamin ve mineral madde yetmezliği, sindirim sistemi hastalıkları ile hormonlardan ileri gelen patolojik bozuklukların teşhisini yapmak ve çözümlemeye çalışmak
- Balık parazitlerinin tür teşhisleri ile bu parazitlerin dağılımını belirlemek
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Çalışma Alanları
- Balık üretiminde üretim tesislerinin doğru ve rasyonel bir şekilde projelendirilip planlanmasını yapmak
- Doğal ortamda azalan ekonomik balık türlerinin yetiştiriciliğinin yapılması ve üretim verimini arttırarak toplumun balık tüketimini üst seviyelere çıkarmak
- Akvaryum balıkları yetiştiriciliğinde birçok egzotik türün pratik üretim tekniklerini öğretmek ve geliştirmek
- Mevcut kaliteli su kaynaklarının azalması nedeniyle su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir şekilde yapılabilmesi için daha az su kullanılarak daha çok balık üretimini sağlayan kapalı devre sistemlerin yaygın kullanılmasını sağlamak
- Yenilikçi ve çevre dostu üretim modellerinin (akuaponik sistem vb.) geliştirilmesine öncülük etmek
- Yetiştiricilikte balık ıslahı ve üreme biyoteknolojisi uygulamaları içerisinde yer alan seleksiyon, kromozom manipülasyonları (androgenez, ginogenez, triploid, tetraploid vb), cinsiyet dönüşümü, kriyoprezervasyon, germ hücre izolasyonu ve gen transferi gibi uygulamalardan ürün verimini arttıran genetik çalışmalar
Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü
Su Bilimleri Fakültesi, ÖSYM Kontenjan Kılavuzunda belirtilen sayısal puan türü ile öğrenci alıyor. Bir yıl süreli “Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı” uygulanır. Hazırlık sınıfı 4 yıllık öğretim süresine dahil değildir. 60 iş günü staj zorunludur, eğitim yüzde otuz İngilizce olarak yürütülüyor.
Öğrencinin, dört yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olabilmesi için aldığı tüm derslerden başarılı olması, en az 2.00 AGNO ile yüzde otuzu İngilizce olmak üzere toplam 240 AKTS’lik ders yükünü, danışmanı ile yürüteceği Lisans Bitirme Tezi çalışmasını ve 60 iş günü süren zorunlu işyeri stajını başarıyla tamamlaması gerekiyor.
Bu koşulları sağlayan öğrencinin mezuniyeti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak kendisine programın diploması ve “Su Bilimleri ve Mühendisi” unvanı veriliyor.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi mezunları bugün ülkemizin en köklü üniversitesi ve tek Su Bilimleri Fakültesi mezun olmanın sorumluluğu ile gerek ülkemizde gerekse başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Almanya, Japonya, Kanada, ABD, Avustralya ve Güney Kore gibi birçok ülkede kolayca iş bulabiliyor.
Ülkemizde su kaynaklarının korunması, gelişmesi ve sürdürülebilir kılınmasına en büyük katkıyı yapan mezunlarımız, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) – A kapsamında başvurulabilen Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, İl Özel İdareleri ve Belediye Gıda Dairesi Başkanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabiliyor.
Bunun dışında mezunlarımız akuakültür sektöründe, gıda İşleme ve paketleme tesislerinde, balık yağı ve yem fabrikalarında, endüstriyel akvaryumlarda, ambalajlı su fabrikalarında, su ürünleri kooperatifleri ve birliklerinde çalışabiliyor.
FAKÜLTENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Çift Ana Dal Programları
- Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
- Fen Fakültesi Kimya Bölümü
- Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Yan Dal Programları
- Eczacılık Fakültesi
- Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü
- Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
- Fen Fakültesi Kimya Bölümü
- Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Gökçeada Deniz Araştırma Birimi
Araştırma Biriminde uluslararası platformda ülke çıkarlarının korunmasına dayanak oluşturacak kritik habitat ve hassas türlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.
Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiyeleri ile İ.Ü. Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’ne bağlı olarak, Gökçeada Balıkçılık ve Süngercilik Araştırma İstasyonu adıyla 1972’de faaliyete geçti. 1983 yılında fakültemize bağlandı. Adanın kuzeybatısında, Kaleköy sahilinde konuşlanmış olan birim, iki adet laboratuvar, üç adet ofis ile seminer ve konferans salonundan oluşan idari bina, 12 yatak kapasiteli misafirhane, bir atölye ve 3 adet lojman binasından oluşuyor. Ayrıca deniz çalışmalarında faydalandığımız 11 m boyunda FIRTINA İÜ adında ahşap teknemiz ve fiberglas botumuz bulunuyor.
Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma Ve Uygulama Birimi
Araştırma ve Uygulama Birimi kapalı devre sistemler, akuaponik sistemler, balık ıslahı ve üreme biyoteknolojisi uygulamalarının yürütüldüğü önemli bir merkezdir. Burada Gökkuşağı alabalığının yanında, nesli tehlikede olan Mersin balığı, Kırmızı benekli alabalık gibi türlerin yetiştiriciliği de yapılıyor.
Ord. Prof. Dr. Curt KOSSWIG tarafından 1950 yılında İstanbul Baltalimanı’nda kurulan Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü İçsular Bölümünde, 1974 yılında içsu balıkçılığının ve su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla Türk/Alman hükümetleri arasında araştırmalar başlatıldı. 1979 yılında Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi kurulmasıyla bölgede başta Sapanca, İznik ve Ulubat göllerinde balıkçılık ve limnolojik çalışmaların yanı sıra alabalık, sazan ve kerevit yetiştiriciliği üzerine araştırmalar devam ediyor.
R/V YUNUS-S Araştırma Gemisi
R/V YUNUS-S Araştırma Gemisi 1994 yılında Tuzla PKM tersanesinde inşa edilen tamamı Türk mühendislik işçiliği ile yapılan ilk bilimsel araştırma gemisidir. 1995 yılından beri Marmara, Ege, Akdeniz ve uluslararası sularda araştırma seferleri yapılıyor.
R/V Yunus-S Araştırma Gemisi fakültemiz araştırıcılarının deniz biyolojisi ve ekolojisi, balıkçılık ve avcılık teknolojileri konularında, balıkçılık biyolojisi ve popülâsyon dinamiği, su kalitesi, deniz memelileri, oşinografi, balık avlama tekniği, balıkçı gemileri donanımı, balık sistematiği, plankton bilgisi, su omurgasızları, av araçları yapım tekniği, balık biyolojisi, balık anatomisi, balık avlama tekniği, fitoplankton ekolojisi gibi lisans ve lisansüstü derslerin uygulamalarında, bilimsel ve teknik gelişmelerinin sağlanmasında hizmet ediyor.
Gemideki laboratuvarlarda, biyolojik ve kimyasal analizler yapılabiliyor. Biyoakustik çalışmalar için hidrofon ve bilgisayar laboratuvarı mevcuttur. Ayrıca Seabird Rozet Örnekleme sistemi, trol ağları, plankton ağları, taşınabilir CTD, Nansen şişeleri, mikroskoplar, 8 kişilik dalış takımı mevcuttur. Gemimiz 12 araştırmacı, 9 gemi personeli olmak üzere 23 kişiliktir.
Araştırma Laboratuvarları
Fakültemiz Araştırma Laboratuvarlarında deniz ve iç sulardaki biyoçeşitliliğin izlenmesi, kirlilik kontrolü ve önlenmesi, sürdürülebilir balıkçılık ve ekosistem, biyoteknolojik araştırmalar, su ürünleri işlemesi ve gıda güvenliği çalışmaları yürütülüyor.
- Akuaponik Laboratuvarı
- Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik Bölümü Laboratuvarı
- Alg Kültür Odası
- Balıkçılık Biyolojisi Laboratuvarı
- Balıkçılık Teknolojisi Laboratuvarı
- Balık Islahı Laboratuvarı
- Biyosidal Ürün Analizi ve Ekotoksikoloji Laboratuvarı
- Canlı Yem Laboratuvarı
- Deniz Bakteriyolojisi Laboratuvarı
- Deniz Biyolojisi Laboratuvarı
- Deniz Biyoteknolojisi Laboratuvarı
- Deniz Memelileri Laboratuvarı
- Duyusal Analiz Laboratuvarı
- Enstrümantal Analiz Laboratuvarı
- Fitoplankton ve Zooplankton Kültür Laboratuvarı
- Genel Balık Hastalıkları Laboratuvarı
- Genetik ve Biyoteknoloji Laboratuvarı
- Genomik Ana Bilim Dalı Araştırma Laboratuvarı
- Histopatoloji Laboratuvarı
- ICP-MS Laboratuvarı
- Kalite Kontrol Laboratuvarları 1, 2
- Kapalı Devre ve Akvaryum Laboratuvarı
- Kromatografi Laboratuvarı 1, 2
- Limnoloji Laboratuvarı
- Mikoloji Laboratuvarı
- Mikrobiyoloji Laboratuvarı
- Mikro-FTIR Odası
- Mikroskop Odası
- Moleküler Biyoloji Laboratuvarı
- Moleküler Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarı
- Plankton Laboratuvarı
- Proses Laboratuvarı
- Soğuk Hava Deposu
- Su Bitkileri Laboratuvarı
- Viroloji Laboratuvarı
FAKÜLTE KULÜPLERİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER
Fakültemiz bünyesinde 9 adet öğrenci kulübü çalışmalarına aktif olarak devam ediyor. Bu kulüplerde öğrencilerimiz eğitimini aldıkları meslekle ilgili olarak hobilerini gerçekleştirme, çeşitli dallarda eğitimler alma ve alanında uzman kişilerle tanışma fırsatı yakalıyor. Bunun dışında Fakültemiz öğrencileri futbol, voleybol ve basketbol gibi kitle sporlarının yanında yelken ve kürek gibi su sporları da yapabiliyor. Kulüplerimiz:
- Bilim Kulübü (SUBİF BİLİM) / Science Club
- Ekoloji ve Kamp Kulübü / Ecology and Camp Club
- Fotoğrafçılık Kulübü (SUBFOT) / Photography Club
- Girişim ve Kariyer Kulübü (GİKAR) / Entrepreneurship and Career Club
- Sanat Kulübü / Art Club
- Spor-Sağlık Kulübü / Sport-Health Club
- Sualtı Kulübü (SUBSAK) /Underwater Society
- Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübü (SUMSAK) / Seafood Culinary Arts Club
- Su Sporları Kulübü
BİLİMSEL PROJELER
Uluslararası Destekli Projeler
- Establishing a cetacean tissue bank in Türkiye – CetaBankTRDestekleyen Kurum: ACCOBAMS. Yürütücü: Doç. Dr. Mehmet Arda TONAY
- Interreg NEXT Black Sea Basin: EfxINNOs “Establishing and Operating an Innovative Marine Technology Transfer Network for Enhancing the Transition to a Sustainable Blue Economy in the Black Sea Basin”
- ERASMUS KA220: ECO-GT:Engineers Communicating and Collaborating Internationally for the Green Transition Yürütücü: Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM
- HORIZON2020_PRİMA: CIRQUA: Integrated Approaches at Local Scale for Enhancing Water Reuse Efficiency and Sustainable Soil Fertilization from Wastewater’s Recovered Nutrients (2024-2026) Yürütücü: Prof. Dr. Meriç ALBAY
- The Middle East and North Africa (MENA TF) Transition Fund. Exeter Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi. Behavioural mediators of sustainable fish aquaculture. Yürütücü: Doç. Dr. Aygül EKİCİ
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Macaristan Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon Ofisi (NRDIO) arasındaki Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği. 222N019. Sazan ve Gökkuşağı Alabalığında Probiyotikli Yem Kullanılarak Gamet Kalitesinin ve Yapay Üremenin İyileştirilmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Aygül EKİCİ
- Beam Trawl Surveys For Black Sea Rapa whelk 2024. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – UNDP Destekli Proje. Yürütücü: Prof. Dr. Saadet KARAKULAK
Ulusal Destekli Projeler
TÜBİTAK, SAN-TEZ, KALKINMA AJANSI, KAMU VE ÖZEL SEKTÖR PROJELERİ
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü- Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi (Kara-Kıyı ve Denizel Alanda) Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi- Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi- İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlik, Susuzlaştırma ve Bertaraf Projesi Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü- Marmara Denizi Denizanası Artışı Araştırılması Faz-2- Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
- TÜBİTAK 1001 -Marmara Denizinin İyileşmesi Sürecinde Prens Adalarında Bulunan Bazı Mercanların Üreme ve Demografik Modelleri Yürütücü: Doç. Dr. N. Eda TOPÇU ERYALÇIN
- TÜBİTAK 1001- Mikroplastik ve Cıva Maruziyetinin Midyelerde (Mytilus Galloprovincialis, Lamarck, 1819) Oluşturduğu Hasarın Bor Katkılı Depurasyonda Giderimi Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- TÜBİTAK-1001-Marmara Denizi’nden Avlanan Su Ürünlerinde Müsilajın Halk Sağlığı Bakımından Etkilerinin Değerlendirilmesi. Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- TÜBİTAK COST- Mikroplastiklerin Tatlı Su Imta Sistemindeki Canlılara Etkisinin Ve Sistemin Remediasyon Kapasitesinin Incelenmesi, Yürütücü: Prof.Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- TÜBİTAK 1002- Taze ve Dondurulmuş Su Ürünlerinde Mikroplastiklerin Kızıl Ötesi ve Raman Spektroskopisi ile Karakterizasyonu, Yürütücü: Prof.Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- TÜBİTAK 1001-Akarsularda Bozulan Ekolojik Sürekliliğin Yeniden Oluşturulması: Sapanca Havzası Pilot Çalışması. Yürütücü: Doç. Dr. Özcan GAYGUSUZ
- TÜBİTAK 1005 – Yeni Fikirler ve Ürünler Programı – 123Z195 – Denizanalarından Gıda, Kozmetik ve Doku Mühendisliği Uygulamalarına Yönelik Kollajen Temelli Malzeme Üretimi- Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Esra SU
- TÜBİTAK KUTUP ARAŞTIRMALARI- Horseshoe Adası Kıyısal Mikrobiyomun Moleküler Yöntemler ile Tespiti ve Ekolojik Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi. Yürütücü: Dr. Aydın KALELİ
- TÜBİTAK- 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı Deniz Bakteri İzolatlarının Biyoteknolojik Amaçlı Kullanımında Teknoloji Transferi Yürütücü: Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ
- TÜBİTAK 1002-Gökkuşağı Alabalığı Anaçlarında Pasif Entegre Transponder (PIT) Markanın Kullanılabilirliği: Balık Sağlığına, Balığın Fizyolojik Özelliklerine Ve Üreme Performansı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Güneş YAMANER
- TÜBİTAK 2218- Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı- Mitotranskriptomun over kanserinde kemodirenç gelişimi üzerindeki potansiyel etkilerinin araştırılması. Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Merve Nur AYDEMİR
- TÜBİTAK- Batı Karadeniz’de ortasu trolü ile balık avcılığının araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. F. Saadet KARAKULAK
- TÜBİTAK MAM-Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı (DEN-İZ). Yürütücü: Prof. Dr. F. Saadet KARAKULAK
- TÜBİTAK- Balık Halinden Elde Edilen eDNA için PCR ve Dizileme Başarısını Artırma. Yürütücü: Doç. Dr. Taner YILDIZ
- TÜBİTAK- Karadeniz mezgit balığının büyüme ve üremesi arasındaki etkileşimin enerji paylaşımı açısından incelenmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Taner YILDIZ
İstanbul Üniversitesi BAP
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Midyelerde mikroplastik ve cıva maruziyetinin katkılı depurasyonla giderimi, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ-Kültür Karaca Mersin Balığı (Acipenser gueldenstaedtii) Yumurtasının Havyar Etinin Sıcak ve Soğuk Füme Olarak Değerlendirilmesi, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- ÖNCELİKLİ ALAN PROJESİ-Mikroplastik Kirliliğinde Entegre Multitrofik Akuakültür Sisteminin Etkinliğinin İncelenmesi, FOA-2023-39982, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- TEZ PROJESİ-Taze ve Dondurulmuş Su Ürünlerinde Mikroplastik Riskinin İncelenmesi, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- TEZ PROJESİ-Midyelerde Mytilus galloprovincialis Lamarck 1819 Mikroplastik ve Ağır Metal Birikiminde Polimer Etkisinin İncelenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ-Gıda Güvenliği Yönünden Flexopecten glaber (Linnaeus 1758) de Toksik Element Kontaminasyonunun Değerlendirilmesi, FBA-2024-40367, Yürütücü: Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
- TEZ PROJESİ-Mentha pulegiumdan ZnO Nanopartiküllerin Biyosentezi ve Gıda Güvenliği Bakımından Antibakteriyel Etkinliğinin Değerlendirilmesi- FDK-2023-40144. Yürütücü: Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
- TEZ PROJESİ -İstanbul piyasasında satışa sunulan kabuklu su ürünlerinde Vibrio cholerae ve Vibrio mimicus tehlikesinin değerlendirilmesi. Yürütücü: Öğretim Üyesi Didem ÜÇOK
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Trabzon hurması ayva yaprağı ve atkuyruğu bitkisinden farklı çözgenlerle elde edilen ekstraktların balık etindeki bazı patojen bakterilerin termal ölüm kinetiklerine etkisi. Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Hande DOĞRUYOL BAYAR
- 1ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Farklı Yaş Grubundaki Mersin Balıklarının Üreme Performansının Araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
- TEZ PROJESİ-Tatlısu Ürünleri Yetiştiriciliğinde Entegre Multi-Trofik Akuakültür (IMTA) Sistemin Su Kalitesine Etkisi. Yürütücü: Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
- TEZ PROJESİ-Avrupa Yayın Balığının (Silurus glanis) Gamet Yönetimi ile Dölleme Başarısının Araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Doğu Marmara Denizinde Mikroplastik Dağılım ve Zooplankton Tarafından Tüketiminin Değerlendirilmesi Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
- ARAŞTIRMA PROJESİ. Denizel Ekosistemlerde DNA Temelli Biyoizleme Uygulamalarının Zooplankton Türleri için Sınanması Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
- ÖNCELİKLİ ALAN PROJESİ-Denizanası Aşırı Artışları ve İstanbul Haliçteki Çözünmüş Organik Madde Döngüsü ve Bakteriyoplankton Toplulukları Üzerine Etkileri Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
- ARAŞTIRMA PROJESİ. Koruma Alanı İlan Edilen Tavşan Adası Kıyısal Bölgesinin Biyoçeşitliliğinin Belirlenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
- ARAŞTIRMA PROJESİ. Gökova gözlemevi verilerinin biyolojik parametreler ile ilişkilendirilerek bölgenin birincil verimliliğinin değerlendirilmesi, Yürütücü: Prof. Dr. Yelda AKTAN TURAN
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Kuzey Marmara Denizi Sünger Mercan ve Hidroid Topluluklarının (50-300 m) Derin Sularda Dağılımı ve Biyoçeşitliliği Yürütücü: Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLUARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Gökkuşağı alabalığı Oncorhynchus mykiss yemlerinde protein kaynağı olarak un kurdu larvalarının Tenebrio molitor kullanımı. Yürütücü: Doç. Dr. Güneş YAMANER
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Sürdürülebilir Su Ürünleri Üretimi için Balık Yemlerinde Balık Ununa Alternatif Denizanası, Deniz Salyangozu ve Un kurdu Hammaddelerinin Değerlendirilmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Kamil Mert ERYALÇIN
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Kapalı devre üretim sisteminde mavi yengeç (Callinectes sapidus) yetiştiriciliği. Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Deniz Devrim TOSUN
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Alg Temelli İnce Filmler Gıda Paketleme Uygulamaları- Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Esra SU
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Balıkçılık Kaynaklarının İzlenmesi ve Koruma-Kontrol Mekanizmasının Oluşturulması için Yenilikçi Moleküler Yöntemlerin Kullanılması Gürpınar Su Ürünleri Hali Örneği, Yürütücü: Doç. Dr. Taner YILDIZ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Su Ürünlerinde Bozunmayı Tespit ve Tayin Eden Nanoparçaçık Temelli Biyosensör Üretimi, Yürütücü: Doç. Dr. Dilek ÖZYURT
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Kozmetik Ürünlerinde Kullanılan Makroalglerin ve Kozmetik Ürünlerin Toplam Antioksidan Kapasite Tayini için Yeni Bir Yöntem Geliştirilmesi Yürütücü: Doç. Dr. Dilek ÖZYURT
- ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Ege Denizi Korallijen Habitatları için Ekolojik Kalite İndeksi Geliştirilmesi ve Doğu Akdenize Uygulanması, Yürütücü: Doç. Dr. N. Eda TOPÇU ERYALÇIN
- ARAŞTIRMA PROJESİ. Gökçeada Koralijen Komünitelerinin Ekolojik Yapısı, Yürütücü: Doç. Dr. N. Eda TOPÇU ERYALÇIN
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Döngüsel biyoekonomi dönüşümünde sucul biyokütlelerin biyogaz üretim potansiyellerinin değerlendirilmesi Yürütücü: Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Tatlısu Kaynaklarında Siyanobakteri Aşırı Artışlarının Çevre Dostu ve Yenilikçi bir Strateji ile Yönetimi Yürütücü: Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Sünger mikrobiyomu ve mikrobiyal disbiyozisin hastalıklar üzerine etkisinin araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. Süheyla KARATAŞ STEINUM
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Gökkuşağı Alabalığının Oncorhynchus mykiss Bağırsak Bakteriyel Mikrobiyotası Üzerine Monokalsiyum Fosfat (MCP) ve Fitaz Enzimi Yem Katkı Maddelerinin Etkisi. Yürütücü: Doç. Dr. Emre TURGAY
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Kuzey Ege Denizi Saros Körfezinde Bulunan Cladocora caespitosa Kolonilerinin Bakteriyel Mikrobiyotasının Tespiti. Yürütücü: Doç. Dr. Remziye Eda YARDIMCI
- LÖAP- Denizanası Aurelia aurita’da farklı DNA ekstraksiyon yöntemlerinin etkinliklerinin sınanması- Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Merve Nur AYDEMİR
- NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ -Marmara Denizi’nde Avlanan Fener Balığının Lophius piscatorius (Linnaeus, 1758) Büyüme ve Üreme Özellikleri, Yürütücü: Dr. Abdullah E. KAHRAMAN
- TEZ PROJESİ-Bozcaada Çevresinde (Ege Denizi) Kıyısal Alanında Biyoindikatör Bakteri Düzeyleri ve Antibiyotik Dirençlilik Özelliklerinin Araştırılması Yürütücü: Doç. Dr. Pelin S. ÇİFTÇİ TÜRETKEN
- TEZ PROJESİ-Marmara Denizinde Bazı Marinalarda Bakteriyel Dirençlilik Düzeylerinin Araştırılması Yürütücü: Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ
- TEZ PROJESİ-Atık Sularda Mikro/Nanoplastiklerin ve Mikroplastiklere Bağlı Bakterilerin Membran Teknikleri İle Gideriminin Araştırılması Yürütücü: Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ
- TEZ PROJESİ-İznik Gölünde Su Sediman ve Balık Örneklerinin Organoklorlu Pestisit ve Polisiklik Aromatik Hidrokarbon Seviyelerinin Belirlenmesi (2018-2024) Yürütücü: Yürütücü: Prof. Dr. Meriç ALBAY
- TEZ PROJESİ-Biyodizel Üretimi İçin Seçilen Mikroalg Türlerinde Lipit Verimliliğinin Optimizasyonu Yürütücü: Prof. Dr. Meriç ALBAY
- DOSAP: Yeni Nesil Moleküler Teknikler ile İstanbul Kıyı Bölgesi Mikroalglerinin İzlenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Reyhan AKÇAALAN ALBAY
- TEZ PROJESİ- Siyanobakterilerde Koku Üretimi ile İlişkili Çevresel Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Belirlenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Reyhan AKÇAALAN ALBAY
- TEZ PROJESİ-Farklı Proteinlerle Beslenen Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Büyüme Performansı ve Gen Ekspresyonunun İncelenmesi. Yürütücü: Prof. Dr. Mustafa YILDIZ
- TEZ PROJESİ-Çipura (Sparus aurata) Yetiştiriciliğinde IMTA Sisteminin Kullanımı. Yürütücü: Prof. Dr. Mustafa YILDIZ
- TEZ PROJESİ-Elektrik Şoku Uygulamasının Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) Büyüme ve Cinsiyet Dönüşümü Üzerine Etkisi. Yürütücü: Doç. Dr. Aygül EKİCİ
- TEZ PROJESİ-Avlanan Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758)’ların Adaptasyon Dönemindeki Kan Parametrelerinin Balık Refahı Açısından Belirlenmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Hafize Sibel ÖZESEN ÇOLAK
- TEZ PROJESİ-Ege Denizi Porifera Popülasyonlarında Görülen Bakteriyel Hastalıkların Araştırılması. Yürütücü: Doç. Dr. Menekşe Didem DEMİRCAN
- TEZ PROJESİ -İstanbul Boğazı küçük ölçekli balıkçılık av araçlarının av kompozisyonları ve CPUE hesaplamaları, Yürütücü: Doç. Dr. Didem GÖKTÜRK
- TEZ PROJESİ-Kuzey Ege Denizinde Bazı Ekonomik Arthropoda Türlerinin Balıkçılık ve Popülasyon Dinamiklerinin İncelenmesi Yürütücü: Doç. Dr. Tomris DENİZ
ERASMUS İMKÂNLARI
Ülke | Erasmus Kodu | Üniversite | |
Bulgaristan | BG STARA-Z01 | TRAKIYSKI UNIVERSITET | |
Almanya | D BREMERH01 | HOCHSCHULE BREMERHAVEN – UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES | |
Yunanistan | G VOLOS01 | PANEPISTIMIO THESSALIAS | |
Hırvatistan | HR DUBROVN01 | SVEUCILISTE U DUBROVNIKU | |
İTALYA | I ANCONA01 | UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE | |
İTALYA | I ANCONA01 | UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE | |
İTALYA | I NAPOLI01 | UNIVERSITA DEGLI STUDI DI NAPOLI FEDERICO II | |
İTALYA | I SASSARI01 | UNIVERSITA DEGLI STUDI DI SASSARI | |
Litvanya | LT KLAIPED01 | KLAIPEDOS UNIVERSITETAS | |
Finlandiya | SF JYVASKY01 | JYVASKYLAN YLIOPISTO | |
İLETİŞİM
Adres: Kalenderhane Mahallesi, Onaltı Mart Şehitleri Caddesi, No: 2 P.K 34134 Vezneciler Fatih İstanbul
Telefon: +90 2124400000
Dahili: 20100
Fax: +90 2124400232
E-posta: subilimleri_dekan@istanbul.edu.tr