Mimarlık Fakültesi

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin misyonu yerel ve küresel ölçekte disiplinlerarası çalışmalar yapan, mimarlık, endüstriyel tasarım ve planlama ortamını evrensel düzeye yükseltecek meslek insanları ve akademisyenler yetiştirmektir.

“Hem geleneksel hem de çağdaş mimarinin abidevi yapılarına dokunma mesafesinde olan Fakültemiz, öğrencilerimize büyük ayrıcalıklar sunmaktadır.

Sevgili Gençler,

Sizler, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde sadece bir meslek eğitimi almayacak, geleceğin başarılı meslek insanları arasında yer almanın yanı sıra teknik, sosyal ve kültürel yönlerden donanımlı birer insan olmak için gerekli ortamı da bulacaksınız.”

Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller

Mimarlık Fakültesi Dekanı

Mimarlık Fakültemiz, Resmi Gazete’nin 11 Mart 2017 tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. Fakültemiz bünyesinde ilk olarak Mimarlık Bölümü ve Mimarlık Anabilim Dalı kuruldu. Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 17.10.2018 tarihli toplantısında Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, İç Mimarlık Bölümü ve İç Mimarlık Anabilim Dalı ile Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı kurulması uygun görüldü. Adı geçen kurulun 31.03.2021 tarihli toplantısında da Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı isimlerinin Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Endüstriyel Tasarım Anabilim Dalı olarak değiştirilmesine karar verildi.

Mimarlık lisans programı 2019-2020 eğitim-öğretim yılında, İç Mimarlık lisans programı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, Şehir ve Bölge Planlama lisans programı 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, Endüstriyel Tasarım lisans programı ise 2023-2024 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başladı.

2023 güz yarıyılı itibariyle Mimarlık, İç Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinin yüksek lisans programları aktif hale geldi. Ayrıca Mimarlık doktora programı 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında eğitime başladı.

MİMARLIK BÖLÜMÜ

  • Prof. Dr. KEMAL KUTGÜN EYÜPGİLLER (Bölüm Başkanı)
  • Doç. Dr. ZEYNEP YAZICIOĞLU HALU (Bölüm Başkan Yrd.)
  • Prof. Dr. MÜYESSER EBRU ERDÖNMEZ DİNÇER
  • Doç. Dr. CEMİL AKÇAY
  • Doç. Dr. ESİN HASGÜL
  • Doç. Dr. MUSTAFA ÇAĞHAN KESKİN
  • Doç. Dr. NESRİN ÇİÇEK AKÇIL HARMANKAYA
  • Dr. Öğr. Üyesi SELAHATTİN ERSOY
  • Dr. Öğr. Üyesi ZAHİDE SENA GÜNEŞ KAYA
  • Öğr. Gör. HANİFE SÜMEYYE TAŞDELEN
  • Arş. Gör. AYŞENUR BEGÜM HELVACI
  • Arş. Gör. KÜBRA BIYUK ÖKSÜZ
  • Arş. Gör. MUHAMMED OYTUN KASAPGİL
  • Arş. Gör. SEDA KULAK DALKILIÇ
  • Arş. Gör. SEZER SAVAŞ

İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ

  • Prof. Dr. HATİCE UMUT TUĞLU KARSLI (Bölüm Başkanı)
  • Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA KAAN SAĞ (Bölüm Başkan Yrd.)
  • Prof. Dr. BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK
  • Dr. Öğr. Üyesi BETÜL ORBEY
  • Öğr. Gör. AYŞEN ŞOLT
  • Arş. Gör. ECEM KÖŞÜRGELİ
  • Arş. Gör. RÜMEYSA DEMİREL
  • Arş. Gör. TUĞÇE BABACAN ÇÖREKCİ

ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ

  • Prof. Dr. AYŞE DİLEK DARBY (Bölüm Başkanı)
  • Doç. Dr. METE BAŞAR BAYPINAR (Bölüm Başkan Yrd.)
  • Prof. Dr. NAİME HÜLYA BERKMEN
  • Doç. Dr. CEM BEYGO
  • Öğr. Üyesi HALİDE CANDAN ZÜLFİKAR
  • Arş. Gör. AYŞE BURCU KISACIK
  • Arş. Gör. ELİFSU ŞAHİN
  • Arş. Gör. GÖZDE ARZU SARICAN
  • Arş. Gör. MERVE DENİZ TAK

 

ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ

  • Prof. Dr. KEMAL KUTGÜN EYÜPGİLLER (Bölüm Başkanı)
  • Dr. Öğr. Üyesi BERRAK KARACA ŞALGAMCIOĞLU (Bölüm Başkan Yrd.)
  • Dr. Öğr. Üyesi ELİF İDEMEN OKAN
  • Öğr. Üyesi SERKAN BAYRAKTAROĞLU
  • Arş. Gör. İREM GENÇ

MİMARLIK BÖLÜMÜ

Mimarlık, ilk insandan günümüze barınma ihtiyacının doğmasıyla dünya tarihinin en eski mesleklerinden biridir. Mimarlık, çeşitli ölçeklerde ve işlevlerde yapı tasarlama ve inşa etme sanatıdır. Mimarlar, tasarladıkları binalarda kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundururlar. Bu ihtiyaçlar, kişisel ve toplumsal değerlerle şekillenir. Bu nedenle mimarlık, birey olarak insandan topluma uzanan yelpazede psikolojik, sosyolojik, kültürel, tarihi, teknolojik, yapısal ve işlevsel ihtiyaçları detaylı incelemeyi gerektiren kapsamlı bir disiplindir. Mimar, bu farklı bakış açılarına sahip olmalı ve tasarım anlayışını farklı ölçeklerde yapı tasarlama ve inşa etme süreçlerine yansıtmalıdır. İnsan ihtiyaçlarının değişimlerine ayak uydurabilen bir mimar, her yeni mekân için farklı tasarım önerileri geliştirebilmeli ve soyut fikirlerden gerçek dünyaya uzanan farklı aşamalarda görev alabilmelidir.

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Bölümü olarak hedefimiz; sorgulayan, yeni fikirler üreten, farklı tasarım kuram ve yöntemlerini kullanan, çağdaş teknik bilgi ve beceri ile donatılmış, ahlaki ve etik değerlere sahip, ülkesini seven, insanlığa faydalı, aydın, çağdaş ve dünya çapında vizyona sahip mimarlar ve akademisyenler yetiştirmektir.

Kabul Koşulları: Fakültemizin tüm lisans bölümlerine YKS-Sayısal, ek kontenjan, yatay geçişle gelen öğrenciler ile kabul koşullarını sağlamış yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilir. Tüm lisans programlarımızda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple YKS sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce sınavı yapılmakta, sınav sonuçlarına göre öğrenciler İngilizce Hazırlık eğitimi alabilirler.

Mezuniyet Koşulları: Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin öğrenim dönemleri sürecinde zorunlu derslerini almış olmaları, %25’i seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS tamamlamaları, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) değerinin en az 2.00 olması, 60 iş günü stajını yapmış olmaları ve en az %30 İngilizce ders kredisi almış olmaları gerekiyor.

Mezunların İstihdamı: Yeryüzündeki hızlı nüfus artışı, yapılı çevrenin sürekli yenilenmesini zorunlu kılıyor ve bu durum mimarlık mezunlarına olan gereksinimi artırıyor. Ülke genelinde kaliteli ve yetkin mimarların yetişmesinde İstanbul Üniversitesi’nin güçlü akademik yapısı, Mimarlık Bölümü’nün de güçlü yanını oluşturuyor. Mimarlık eğitiminin İstanbul’da Tarihi Yarımada’nın merkezinde yer alan kampüste verilecek olması programın diğer önemli yönlerinden biridir. Bölümümüz, tasarım odaklı ve çok boyutlu düşünme yeteneğine sahip mimarlar yetiştirmeyi hedefliyor. Mezunlarımız mimarlık ofislerinde, şantiyelerde, yerel yönetimlerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, yapı ve inşaat sektörünün tüm alt branşlarında çalışabilir veya mimarlık disiplini altındaki birçok branşta akademik kariyer yapabilirler.

İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ

İç mimarlık, bir mimari yapı kabuğunun iç mekânını, kullanıcıların işlevsel, teknik ve davranışsal gereksinimlerine en uygun biçimde tasarlayarak çözüm üreten meslek dalıdır. İç mimar, iç mekan ile ilgili analiz, programlama, alan planlaması, estetik değerlendirme, iç mekan konstrüksiyon sistemleri ve mobilyaların detay çözümü, malzeme seçimi ve şantiye denetimi ile ilgili hizmetler verir. Ülkemizin ekonomik gelişiminde yapı sektörü önemli rol oynuyor. İşlevsel eskime nedeniyle kullanılmayan mevcut yapı stoğunun yeniden işlevlendirilerek kullanıma kazandırılması, önemli bir sektör aktivitesi olarak öne çıkıyor. Ülke nüfusu ve fiziki çevre koşulları göz önüne alındığında ülkemizde hizmet veren iç mimarların sayısı yetersiz kalıyor. Bu alanda görev alacak iç mimarlık alanında eğitim görmüş meslek sahiplerine ihtiyaç bulunuyor. İç mimarlık eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi, güncel bilgi ile donatılmış, çağdaş ilke ve ölçütlerden haberdar iç mimarların yetiştirilmesi bağlamında devlet üniversitelerine büyük görev düşüyor. Mimarlık Fakültemiz İç Mimarlık Bölümünün bu misyonu üstlenmesi hedefleniyor. Bölümümüz, sürdürülebilir ve kullanıcı odaklı yaşam çevreleri üreten, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, çevreye duyarlı, kuram ve uygulamayı bağdaştırabilen, liderlik yapabilen, kendini sürekli geliştiren, takım çalışmasına yatkın, etik değerlere sahip ve girişimci iç mimarlar yetiştirmeyi hedefliyor.

Kabul Koşulları: T.C. vatandaşı adaylarımız için ÖSYM’nin her yıl düzenlediği ilgili sınavlar (YKS-Sayısal) ile öğrenci kabul ediliyor. Yabancı uyruklu adaylarımız için ise İstanbul Üniversitesi Senato Kararı gereği “Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı” geçerlidir.

Mezuniyet Koşulları: Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin öğrenim dönemleri sürecinde zorunlu derslerini almış olmaları, %25’i seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS tamamlaması, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) değerinin en az 2.00 olması, 60 işgünü stajını yapmış olmaları ve en az %30 İngilizce ders kredisi almış olmaları gerekiyor.

Mezunların İstihdamı: Mezunlarımız, mimarlık bürolarında, inşaat ve mobilya şirketlerinde; konut, kültür merkezi, iş yeri, havaalanı gibi çeşitli ölçeklerdeki projelerin iç mekan tasarımı ve uygulama süreçlerinde; yapı malzemelerinin tasarımı, üretimi, pazarlaması ve satışı gibi alanlarda; yapı sektöründeki firmalarda proje yönetimi, şantiye yönetimi, satış ve danışmanlık gibi alanlarda; kamu kuruluşları ve çeşitli bankalar gibi kuruluşlarda istihdam edilebilirler ve ayrıca akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.

 

ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMASI BÖLÜMÜ

Kentler, üretken, yüksek yaşam kalitesi sunan, teknolojik gelişimin ve kültürel üretimin beşiği yerlerdir. Ancak aynı zamanda artan nüfusla beraber kentler, iklim değişikliği, kirlilik, yaşlanan toplumlar, dijital ayrım, kronik sosyo-coğrafi eşitsizlikler, göç ve ekonomik belirsizlikler ile karşı karşıya kalmakta, doğal afetlere daha açık hale gelmektedir.

Şehir ve Bölge Planlama, kentlerin toplumsal ve bireysel yaşam kalitesi sunan, ekonomik ve sosyal gelişmenin itici gücü olan, halkı tarafından benimsenen yerler olmasına hizmet edecek şekilde düzenlenmesi ve yönetilmesine dair önemli bir kamu yönetimi aracıdır. Şehir ve Bölge Planlama bir yandan da kentlerin çevresel etkilerinin azaltılması ile doğal ve teknolojik afetlere karşı güçlendirilmesine de hizmet eder. Şehir ve Bölge Planlama, ulusal ve uluslararası yerleşmelerin uyumlu şekilde gelişmesine ve daha iyi bir dünya için dönüşüm sağlanmasında stratejik bir rol üstlenir.

Şehir ve Bölge Planlama, kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında, hatta Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerde kariyer yapmak isteyenler için önemli bir alan olandır. Bu alanda başarılı olmak isteyenlerin yüksek bilişsel becerilere, evrensel ilkeleri benimsemeye, kentlerin yerel dinamiklerini anlamaya ve güçlü mesleki ilişkiler kurmaya odaklanmaları gerekir.

Mimarlık Fakültemizin Şehir ve Bölge Planlama Lisans Programı, bu alanda kariyer yapmak isteyenlere uluslararası düzeyde bilimsel, hukuki, yönetimsel ve teknik bilgi ve beceriler kazandıran, uluslararası normlara uygun, çağdaş ve kapsamlı bir program sunuyor. Programın tasarımında planlama mesleğindeki dijital dönüşüm ve disiplinlerarası iletişim ve işbirliği ihtiyaçları da göz önünde bulunduruluyor.

Kabul Koşulları: T.C. vatandaşı adaylarımız için ÖSYM’nin her yıl düzenlediği ilgili sınavlar (YKS-Sayısal) ile öğrenci kabul ediliyor. Yabancı uyruklu adaylarımız için ise İstanbul Üniversitesi Senato Kararı gereği “Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı” geçerli oluyor.

Mezuniyet Koşulları: Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin öğrenim dönemleri sürecinde zorunlu derslerini almış olmaları, %20’si seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS’yi tamamlamaları gerekiyor. Ayrıca, Kurum dışında 60 gün staj yapmış olmaları, bitirme projesi mahiyetinde olan Proje VIII dersinde en az “CC” başarı notu elde etmeleri ve en az %30 İngilizce ders kredisi almış olmaları gerekiyor.

Mezunların İstihdamı: Mezunlarımız, TMMOB Şehir Plancıları Odası üyesi olarak kendi planlama bürolarını kurabilir, serbest meslek sahibi veya girişimci olarak çalışabilirler. Ayrıca üye olarak, proje müellifi veya sorumlusu olarak imza yetkisi kullanabilirler. Bunun yanı sıra, gayrimenkul geliştirme, pazarlama ve değerleme ile ilgili sektörlerde, kalkınma bankalarında, zincir mağaza ve otellerde gayrimenkul birimlerinde çalışabilirler. Dijital ekonomi alanında faaliyet gösteren firmalarda üst düzey rollerde de görev alabilirler. Mezun öğrencilerimizin önemli bir kısmı büyükşehir ve ilçe belediyelerinde, çeşitli bakanlıkların merkezi ve yerel örgütlerinde, bölgesel kalkınma ajanslarında ve kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarında istihdam ediliyor.

 

ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ

Endüstriyel Tasarım Bölümümüz, bireysel, sosyal, kültürel, çevresel, teknik ve ekonomik boyutları dikkate alarak ürün yaşam döngüsünün bütününe odaklanan, klasik tasarım yöntemleri ve kuramlarının yanı sıra yenilikçi ve deneysel yöntemleri kullanarak, insana, çevreye, ulusal ve uluslararası paydaşların değişen ihtiyaçlarına duyarlı ve bu ihtiyaçlara yön verebilen, bilgilerini güncel teknolojiyle meslek pratiğinde bütünleştirebilen çok yönlü Endüstriyel Tasarımcılar yetiştirmeyi hedefliyor. Bölümümüzde, mühendislik ve teknoloji tabanlı bir felsefeyle, sanayi ile yakın iş birliği içinde eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme çalışmalarımız gerçekleşiyor.

Kabul Koşulları: İlk kez 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alan Endüstriyel Tasarım Lisans programımızda derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple YKS sonrasında Üniversitemiz bünyesinde İngilizce sınavı yapılarak, sınav sonuçları doğrultusunda öğrencilerimize İngilizce Hazırlık eğitimi veriliyor.

Mezuniyet Koşulları: Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin öğrenim dönemleri sürecinde zorunlu derslerini almış olmaları, %25’i seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS tamamlaması, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) değerinin en az 2.00 olması, 60 işgünü stajını yapmış olmaları,  bitirme projesi mahiyetinde olan Proje VIII dersinde en az “CC” başarı notu elde etmeleri ve en az %30 İngilizce ders kredisi almış olmaları gerekiyor.

Mezunların İstihdamı: Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde, tasarım ofislerinde, araştırma enstitüleri veya üniversitelerde görev alabilirler. Endüstriyel Tasarımcıların hizmetlerinden, elektrikli ve/veya elektronik cihazlar, tıbbi cihazlar, seramik gereçler, ambalaj, ev ve ofis ürünleri, mobilya, aydınlatma ve ulaşım gibi çeşitli sektörlerden firmalar faydalanır. Ayrıca sivil toplum örgütleri de Endüstriyel Tasarımcıların uzmanlığından yararlanabilir.

Fakültemizin, İstanbul Üniversitesi gibi sembol olmuş bir eğitim kurumunun çatısı altında olması birincil özelliğidir. Tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarlar İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, fakültemize ait binalarda yer alıyor. Fakültemiz, İstanbul’un merkezinde, tarihi eser özelliği taşıyan yapıların yanı başında adeta bir açıkhava mimarlık laboratuvarının içinde yer alması, öğrenciler için en önemli ayrıcalıklardan biridir. Tüm mekânlarımız çağdaş teknolojik ekipmanlar ile donatılmış olup, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir. Fakültemiz ve içinde yer alan bölümler, dinamik ve konusunda deneyimli güçlü akademik kadrosuyla da öne çıkıyor.

Lisans Programları:

  • Mimarlık
  • İç Mimarlık
  • Şehir ve Bölge Planlama
  • Endüstriyel Tasarım

Tezli Yüksek Lisans Programları:

  • Mimarlık ve Yapılı Çevrenin Yenilenmesi
  • İç Mimarlık
  • Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi

Doktora Programı:

Mimarlık

 

Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Dersleri: Her sene, eğitim öğretim yılının başlangıcında düzenlenen açılış töreni etkinliğimizde ülkemizin yetiştirdiği başarılı mimar ve tasarımcılar konuk olarak bir açılış dersi veriyor. Gerçekleşen açılış derslerine fakültemizin YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

Oryantasyon Programı: Her sene, eğitim öğretim yılı başlangıcında fakültemize yeni başlayan öğrenciler için bir oryantasyon programı düzenleniyor. Bu programda, fakülteyi tanımaya yönelik seminerlerin yanı sıra, fakültemiz çevresindeki mimari öneme sahip mekânlara çeşitli teknik geziler de düzenleniyor.

Beyazıt Seminerleri: Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer alan tüm bölümler ile ilgili çeşitli konularda sunumların yer aldığı Beyazıt Seminerleri kapsamında, toplamda 100’e yakın seminer verildi.

Paneller: Fakültemizde mimarlık ile ilgili alanlarda güncel konuları konuşmak üzere çeşitli paneller düzenleniyor:

  • Temmuz 2021, “Uzaktan Mimarlık ve Tasarım Eğitimi Üzerine”
  • Haziran 2021, “Peyzaj Mimarlığı Üzerine”
  • Mart 2021, “Restorasyon Uygulamalarında İnşaat Mühendisliğinin Rolü Paneli”
  • Aralık 2020, “Kovid 19 Sonrası Mimarlık, Planlama ve Tasarım Eğitimi Paneli”

Sempozyumlar:

  • Mayıs 2021, “Fatih Dönemi’nde İstanbul’un İmarı ve Mimarlık Ortamı”, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortak Çevrimiçi Sempozyumu

Ulusal ve Uluslararası Konferanslar:

  • Yüzyıldan Günümüze Dünya Mimarlığı Çevrimiçi Konferansları Serisi
  • 2021 Aralık, Elena Zabelina, “Rusya’daki Kamusal Mekanlar: Kazan, Moskova ve Krasnodar’dan Çağdaş Tasarım Örnekleri”
  • 2021 Kasım, Vahid Eilaei, “İran’ın Modern Mimari Mirası
  • 2021 Mart, Doç. Dr. Ayhan Vergili, “Milli Mücadele Sürecinde Sağlık Politikaları” Ulusal Çevrimiçi Konferans (İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında)
  • 2021 Nisan, Emekli Piyade Albay Mehmet Şadi Polat, “Milli Mücadele Döneminde Türk Havacılık Tarihi”, Ulusal Çevrimiçi Konferans (İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında)
  • 2019-2020 Eğitim Öğretim yarıyılı, Prof. Dr. Machiel Kiel, “Ottoman Architecture in the Balkans: An Introducing Overview”, Uluslararası Konferans

Mimar Sinan’ı Anma Etkinlikleri:

  • Nisan 2022, Prof. Dr. Suphi Saatçi, “Bir Mühendis olarak Sinan”, Ulusal Çevrimiçi Konferans
  • Nisan 2021, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, “Selimiye ve Çağdaşı Avrupa, Ulusal Çevrimiçi Konferans

Öğrenci Çalıştayları:

  • 2021 Aralık ayında “BIM (Building Information Modelling: Yapı Bilgi Modellemesi, Yapı Bilgi Sistemi)” eğitim etkinliği, öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimizin katılımı ile gerçekleşti. Etkinlik, Vitra ve VBenzeri Kampüs ile işbirliği ile çevrimiçi olarak düzenlendi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Salih Ofluoğlu ve HPP International’dan Veysel Açıkel ile Buğrahan Şirin etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.
  • 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Mimarlık öğrencilerimize yönelik “HEY! Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu” atölyesi gerçekleşti. Vitra Türkiye’nin desteği ile Ekim ayında düzenlenen etkinlikte Neslihan İmamoğlu’nun yaptığı “Mimarlıkta Enformal Eğitim” başlıklı sunumun ardından Mimarlar Alexis Şanal ve Murat Şanal’ın İstanbul kurduğu mimarlık ve tasarım ofisi Şanalarc tarafından oluşturulan “Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu” kullanılarak öğrencilerin şehir planlama süreçlerini keşfedip öğrenmesi ve kamusal alan tasarımı hakkında tartışıp bilgi paylaşılması amacıyla bir atölye çalışması yapıldı.

Mimarlık Kış Atölyeleri:

  • 2022 Şubat, “İnsan/Mekan/Hareket Atölyesi”, Yürütücüler: Prof. Dr. M. Ebru Erdönmez Dinçer, Doç. Dr. Zeynep Yazıcıoğlu Halu, Prof. Dr. Hüseyin L. Kahvecioğlu

Lise Kış Atölyeleri: Fakültemiz bünyesinde 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Lise öğrencilerine yönelik olarak Mimarlık, İç Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri tarafından Lise Kış Atölyeleri düzenleniyor.

Teknik Geziler: Lisans ve yüksek lisans seviyesindeki çeşitli dersler kapsamında İstanbul içi teknik geziler düzenleyerek, öğrencilerimizin mesleki açıdan şehrimizin tanımaları, bu geziler kapsamında mimarlık ve mimarlık tarihi ile ilgili detaylı bilgi edinmeleri ve öğretim üyelerimiz ile birlikte şehrimizdeki kültürel etkinliklere katılmaları sağlanıyor.

  • TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı, Tarihi Yarımadada Erişilebilirlik
  • TÜBİTAK 1002-C DOĞAL AFETLER ODAKLI SAHA ÇALIŞMASI ACİL DESTEK PROGRAMI Hatay İlindeki Kültür Varlığı Yapıların 6 Şubat Depremi Sonrasındaki Yapısal Durumlarının Tespiti

Ödüller (Akademik Kadro)

  • Doç. Dr. M. Çağhan Keskin ve ekibi, Eşdeğer Ödül, “Üsküdar’da Mimar Sinan’ı Anmak Yarışması”, 2021
  • Doç. Dr. M. Çağhan Keskin ve ekibi, 1. Ödül, İBB “İstanbul’un Mezarları Ulusal Tasarım Yarışması- Halide Edip Adıvar”, 2020
  • Doç. Dr. M. Çağhan Keskin ve ekibi, 1. Ödül, İBB “İstanbul’un Mezarları Ulusal Tasarım Yarışması- Optik Başkan (Mehmet Işıklar)”, 2020
  • Dr. Hüseyin L. Kahvecioğlu ve ekibi, 1. Ödül, “İzmir Ana Transfer Merkezi Mimari Proje Yarışması”, 2020
  • Öğr. Üyesi Mete Başar Baypınar’ın da içinde bulunduğu ekip, 3. Mansiyon, “Olivelo-İzmir Kent Çeperinde Ekolojik Ortak Yaşam Alanı Fikir Projesi Yarışması”, 2020

Ödüller (Öğrenci)

  • Alperen İraz, Eren Vardar ve Süleyman Enes Kurt, 1. Ödül, “İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması”, Ulusal Öğrenci Yarışması, https://www.arkitera.com/proje/1-odul-istanbul-bogazinda-dalyanlarin-yeniden-hayali-ogrenci-fikir-yarismasi/
  • Eren Vardar, Alperen İraz, ve Süleyman Enes Kurt, Mansiyon Ödülü, “Great Green Wall Single Stage Student Ideas Competition, UIA”, Uluslararası Öğrenci Yarışması, https://www.uia-architectes.org/en/competition/great-green-wall-single-stage-student-ideas-competition/
  • Yusuf Ergün, 3.lük ödülü, 29.Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen 6.Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması, 2024.
  • Yusuf Ergün, 2.lik ödülü, 12. Doğal Taş Tasarım Yarışması, 2024.
  • Romanya, Universitatea 1 Decembrie 1918
  • Adres: Süleymaniye Mahallesi Besim Ömer Paşa Caddesi No: 7 34116 Fatih/İSTANBUL

    • Mimarlık Bölümü E-posta: mimarlik@istanbul.edu.tr
    • İç Mimarlık Bölümü E-Posta: icmimarlik@istanbul.edu.tr
    • Endüstriyel Tasarım Bölümü E-Posta:endustriyeltasarim@istanbul.edu.tr
    • Şehir ve Bölge Planlama Bölümü E-Posta:sbp@istanbul.edu.tr