Hemşirelik Fakültesi
HEMŞİRELİK FAKÜLTESİNE GENEL BAKIŞ
İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, ulusal ve uluslararası saygınlığı olan, kendi alanında donanımlı, mükemmele ulaşmayı hedef edinen bir eğitim kurumunda profesyonel sağlık ekip üyesi yetiştirmeyi amaçlıyor.
DEKAN MESAJI
Sevgili Öğrencilerimiz,
Sağlık insanın yaşamındaki en önemli hazine ve sağlıklı olmak herkesin hakkıdır. Son yıllardaki bilim ve teknolojideki gelişmeler klinik bakımda, öğretimde ve araştırmada yüksek nitelikli hemşirelere yönelik talebi arttırmıştır. Ayrıca pandemi döneminde yaşananlar tüm dünyaya hemşirelerin hasta bakımı açısından ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu bizlere hatırlatmıştır.
Bizler de hemşirelik fakültesi olarak hemşirelerin sağlığı geliştirme gücüne ve potansiyeline inanıyoruz. Alanında uzman ve dinamik akademik kadrosu ile ülkemizin sorunlarına duyarlı, çözüm üretebilen, nitelikli bakım veren, mesleki ve etik ilkelere sahip hemşireler yetiştirmeyi hedefliyoruz.
İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, fikirlerin açıkça ifade edildiği, ulusal ve uluslararası bilimsel projelerin üretildiği, yalnızca ülkemizde değil, uluslararası alanda da öncü fakülteler arasında yer almayı amaç edinmiştir.
Fakültemizde sizlerin mesleki gelişİminin yanı sıra kültür, sanat ve spor etkinliklerine de önem verilmektedir. Ayrıca Earsmus programları ile uluslararası öğrenci değişimleri ve işbirlikleri desteklenmektedir.
Sizler, ülkemizin en eski üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nde köklü bir eğitim almanın yanı sıra sağladığı imkân, bilgi ve deneyim birikiminden faydalanacak ve hemşirelik fakültesinden yeterli bilgi ve beceri ile mezun olarak ülkemizin sağlık düzeyine ve politikalarına katkı sağlayacaksınız.
Kariyer hedeflerinize ulaşmanıza ve geleceğin sağlık liderleri olmanıza yardımcı olmayı dört gözle bekliyoruz ve fakültemizi tercih eden öğrencilerimize hoş geldiniz diyoruz.
Prof. Dr. Ayfer Aydın
Dekan
TARİHÇE
İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, köklü geçmişi, topluma sunduğu nitelikli sağlık hizmeti ve başarılı akademik çalışmaları ile uluslararası alanda tanınan İstanbul Üniversitesi’nin 16. Fakültesi olarak 30908 sayılı Resmi Gazete’de 4 Ekim 2021 tarihinde yayımlanan karar ile kuruldu. Hemşirelik Fakültesi dünya standartlarında eğitim veren, hemşirelik bakımı konusunda güncel yaklaşımların yanı sıra, modern ve teknolojik her türlü gelişmenin içerisinde olan, insan sevgisi ve etik değerlere bağlı hemşireleri yetiştirmeyi amaç ediniyor. Fakültemiz bünyesinde genç, dinamik ve deneyimli akademik kadrosu ile 9 ana bilim dalı bulunuyor. Fakültemiz sizlerin gelişimine katkı sunacak her türlü bilimsel ve mesleki desteğin yanı sıra, kültür, sanat ve spor etkinliklerinde de yer almak, öğrenci kulüp faaliyetlerini desteklemek ve fakülteler arası öğrenci iş birliğini artıracak programlara katkı sunmak anlayışı içerisindedir. Hemşirelik Fakültemizin yetiştirdiği seçkin sağlık ekibinin bir parçası olarak hemşirelik mesleğine adım atmak isteyen siz gençleri, bilgi ve deyimlerimizi paylaşmak için büyük bir heyecan ve motivasyonla bekliyoruz.
AKADEMİK KADRO
HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı
- Doç. Dr. YASEMİN USLU ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
- Dr. Öğr. Üyesi BETÜL GÜVEN
- Arş. Gör. YAKUP AKYÜZ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
- Prof. Dr. AYFER AYDIN ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
- Dr. Öğr. Üyesi SEMA BAYRAKTAR
- Öğr. Gör. ÖZLEM ŞENSOY
- Arş. Gör. MERVE ERTUNÇ SOYCAN
Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı
- Doç. Dr. ELİF ATEŞ
Hemşirelik Eğitimi Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi EYLEM TOĞLUK YİĞİTOĞLU (Ana Bilim Dalı Bşk.)
Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı
- Doç. Dr. NURAY TURAN (Ana Bilim Dalı Bşk. )
- Dr. Öğr. Üyesi GÜLSÜN ÖZDEMİR AYDIN
- Arş. Gör. SEMİHA KÜÇÜKAYDINOĞLU
Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı
- Doç. Dr. ŞEHRİNAZ POLAT (Ana Bilim Dalı Bşk.)
İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
- Doç. Dr. NURTEN ÖZEN (Ana Bilim Dalı Bşk.)
- Dr. Öğr. Üyesi CANSU POLAT DÜNYA
- Arş. Gör. MEDİNE YÜCESOY
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi MERVE TUNCER ( Ana Bilim Dalı Bşk.)
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
- Dr. Öğr. Üyesi TUBA ÇÖMEZ İKİCAN ( Ana Bilim Dalı Bşk.)
FAKÜLTENİN TANITIMI
Fakültemiz, ulusal ve uluslararası alanda saygın bir konuma sahip olup, kendi alanında donanımlı, mükemmeli hedefleyen bir eğitim kurumu olarak profesyonel sağlık ekip üyeleri yetiştirmeyi amaçlıyor. Programımız Avrupa Birliği Kriterleri ve Bologna sürecine uygun olarak hazırlanmış olup, 4600 saatlik teorik, klinik ve saha uygulamalarını içeriyor. Müfredatımız, zorunlu ve seçmeli derslerle öğrencilere ilgi duydukları alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olma fırsatı sunuyor.
Klinik uygulamalar derslerin hedeflerine uygun olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Klinikleri’nde veya sahada yapılıyor. Öğrencilerimize mesleğin en temel rollerinden biri olan bakım rolünü etkili bir şekilde yerine getirebilmeleri için uygun bir klinik ortam sağlanıyor. Öğrenciler uygulama hedefleri doğrultusunda, alanında deneyimli öğretim üyeleri ile uygulama yapıyor.
Programımız 8. döneminde yer alan mesleki alan uygulamalı derslerle, profesyonel hemşireliğe geçiş kolaylığı sunuyor. Öğrencilerimiz İstanbul Üniversitesi’ne bağlı kuruluşlar başta olmak üzere özel ve kamu sağlığı kuruluşlarında, okul, kreş, işyeri, huzurevi ve toplum sağlığı merkezleri gibi farklı kurum ve kuruluşlarda klinik/saha uygulaması yapabiliyor.
Kabul Koşulları: Adaylar ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sayısal puan türü ile yerleşiyor.
Mezuniyet Koşulları: Ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) en az 2.00 ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)’nin en az 240 AKTS’lik iş yükü olması gerekiyor.
Mezunların İstihdamı: Hemşirelik lisans diploması alan mezunlarımız, ülkemizde ve yurt dışında koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetler sunan kamu ve özel hastane ve sağlık kuruluşlarında, ayaktan tedavi merkezlerinde, aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde, iş yerlerinde, çocuk ve yaşlı bakım evlerinde çalışma imkânı buluyor. Klinik hemşire, yönetici hemşire, eğitim hemşiresi ve özel dal hemşiresi olarak görev yapabiliyor. Yüksek lisans eğitimini tamamlayan hemşireler ise alanda “Uzman Hemşire” unvanıyla çalışabilirler. Ayrıca yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak üniversitelerde akademisyen olarak görev alabilirler.
FAKÜLTENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
•Türkiye’nin En Köklü Üniversitesi Çatısı Altında Bulunma
•Çağdaş Bir Eğitim Sistemi
•Genç, Dinamik ve Deneyimli Akademik Kadro
•Hasta Kapasitesinin En Yüksek Olduğu
•Kliniklerde Uygulama Olanağı
•Multi-Disipliner Çalışma Fırsatı
•Erasmus İş Birlikleri
•Teknoloji Transfer Ofisi
•Kariyer Geliştirme Merkezi
•Kütüphane
•Kısmi Zamanlı Çalışma Fırsatı
•Süreli Yayınlara Sahip Olması
•Metropolde Yer Alma
FAKÜLTE KULÜPLERİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER
Öğrencilerin mesleki, eğitsel, bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal yönlerini geliştirebileceği üniversitemizde, toplamda 243 kulüp bulunuyor. Bu kulüpler arasında Bilimsel Araştırmalar, Akademik Disiplinler, Beşeri Bilimler, Dil Bilimleri, Fen Bilimleri ve Teknoloji, Gezi ve Eğlence, Kültür ve Sanat, Sosyal Sorumluluk, Sağlık Bilimleri ve Tarih gibi çeşitli konu alanları bulunuyor.
Oryantasyon Programı: Fakültemiz birinci sınıf öğrencilerine yönelik üniversiteye ve bölüme adaptasyonunu kolaylaştırmak amacıyla her yıl oryantasyon programı düzenlenmektedir. Sosyal ve bilimsel açıdan öğrenciyi motive edecek konuşmacılar ve konuların yer aldığı programda öğrencilerin kampüs ve üniversite yaşamına uyum sürecini kolaylaştırmak hedeflenmektedir. Bireysel farkındalığı arttırıcı nitelikte içeriklere sahip oryantasyon programında öğrenciler öğretim elemanları ile tanışarak, danışmanlık sistemi ve müfredat konularında bilgilendirilmektedir.
BİLİMSEL PROJELER
Uluslararası Araştırma Projeleri
- Prof. Dr. Ayfer Aydın (Proje Yürütücüsü), Pediatrik Onkoloji Hemşirelerine Yönelik İletişim Eğitimi Kursunun Geliştirilmesi, Foundation S.
Avrupa Birliği Projeleri
- Doç. Dr. Nuray Turan (Proje Yürütücüsü), Enfeksiyon Kontrolü İçin Yenilikçi, Eşit Derecede Erişilebilir Öğretim Modeli: Hemşirelik Öğrencilerinden Genel Nüfusa Erasmus+ 2022-2-EE01-KA220- HED-000100625, Erasmus+ 2022-2-EE01-KA220- HED-000100625.
- Dr. Öğr. Üyesi Cansu Polat Dünya (Araştırmacı), Enfeksiyon Kontrolü İçin Yenilikçi, Eşit Derecede Erişilebilir Öğretim Modeli: Hemşirelik Öğrencilerinden Genel Nüfusa, Erasmus+ 2022-2-EE01-KA220-HED-000100625.
- Dr. Öğr. Üyesi Elif Ateş (Araştırmacı), Demansta Etik (EDEM), COST Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği -CA21137.
- Öğr. Gör. Özlem Şensoy, Maternal Perinatal Stress and Adverse Outcomes in the Offspring: Maximising infants´development, COST Action CA22114.
- Doç. Dr. Nurten Özen (Araştırmacı) Participatory Approaches with Older Adults (PAAR-net) COST Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği – CA22167
Ulusal Araştırma Projeleri Bilimsel Araştırma Projeleri
- Doç. Dr. Nuray Turan (Proje Yürütücüsü), Ventrogluteal Bölgeye İntramüsküler Enjeksiyon, İU BAP.
- Doç. Dr. Yasemin Uslu (Proje Yürütücüsü), Hastane Temelli Basınç Yaralanmalarının Yönetiminde Kanıta Dayalı Modüler Eğitimin Etkinliğinin Çok Boyutlu Değerlendirilmesi, TÜBİTAK 1002.
- Dr. Öğr. Üyesi Eylem Toğluk Yiğİtoğlu (Araştırmacı), Hastane Temelli Basınç Yaralanmalarının Yönetiminde Kanıta Dayalı Modüler Eğitimin Etkinliğinin Çok Boyutlu Değerlendirilmesi, TÜBİTAK 1002.
- Dr. Öğr. Üyesi Cansu Polat Dünya (Proje Yürütücüsü), Diabetes Mellitus Tanılı Kadınlarda Aşırı Aktif Mesanenin Cinsel Sağlık İU BAP Üzerine Etkisi, İU BAP.
ERASMUS İMKÂNLARI
Fakültemizde, Erasmus+ programı ve uluslararası üniversiteler arası anlaşmalar kapsamında öğrencilerimize yurtdışında öğrenim imkânları ve klinik uygulama fırsatı sunuluyor. Erasmus+ programı, öğrenci değişimine olanak sağlayarak öğrencilerin farklı kültürlerle buluşup yurt dışı deneyimi yaşamalarını destek veriyor. Erasmus anlaşmamız bulunan üniversiteler ise şunlardır:
Üniversite | Ülke | Bölüm |
FH Campus Wien,University of Applied Sciences | Avusturya | Hemşirelik |
Universita Degli Studi Di Padova | İtalya | Hemşirelik |
University of Tetova | Makedonya | Hemşirelik |
Sialuali State College | Polonya | Hemşirelik |
Polytechnic Institute of Portalegre | Portekiz | Hemşirelik |
Universidade de Evora | Portekiz | Hemşirelik |
Johns Hopkins University School of Nursing | Amerika Birleşik Devletleri | Hemşirelik |
İLETİŞİM
Süleymaniye Mahallesi Bozdoğan Kemer Caddesi Prof.Dr. Cahit Orhan Tütengil Sokak No:1 34116
Fatih / İstanbulE-Posta: hemsirelik@istanbul.edu.tr
Öğrenci İşleri Tel: +90 2124400000 (14428)
Öğrenci İşleri E-Posta: hamzadulek@istanbul.edu.tr
Hemşirelik Fakültesi Dekanlık: +90 212 444 03 33