Fen Fakültesi

İÜ Fen Fakültesi, 1933 yılında İstanbul Üniversitesi’nin üniversite reformuyla kurulan ilk fakültelerinden biridir ve ülkemizin en köklü fen fakültesi olarak biliniyor. Modern derslikler ve laboratuvarlarda bilimsel yetkinliğe sahip bireyler yetiştirip, evrensel düzeyde bilgi üreterek Türkiye’nin bilim ve teknolojisine katkıda bulunma misyonuyla çalışmaya devam ediyor. 8 lisans programı, 272 öğretim elemanı, 3000’den fazla lisans öğrencisi, 550 yüksek lisans ve doktora öğrencisi, 50’yi aşkın araştırma laboratuvarı, 3 kütüphane ve çeşitli ulusal ve uluslararası projelerle Türkiye’nin lider fen fakültesi olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

 

İÜ Fen Fakültesi, İstanbul Üniversitesi’nin 1933 yılındaki üniversite reformu ile kurulan ilk fakültelerinden biridir. Başarılı öğretim ve araştırma kadrosu, altyapısı ve çalışmaları ile Ülkemizin en köklü fen fakültesidir. İÜ Fen Fakültesi Türkiye’nin en iyi Fen Fakültesi olma hedefiyle, modern derslikler ve laboratuvarlarda bilimsel yetkinliğe sahip bireyler yetiştirip, evrensel düzeyde bilgi üreterek Ülkemizin bilim ve teknolojisine katkıda bulunma misyonuyla çalışmaktadır.

Halen 6’sı %30 ve %100 İngilizce eğitim veren 8 lisans programı, 272’a öğretim elemanı, 3000’den fazla lisans öğrencisi, birlikte çalışılan 550 kadar yüksek lisans ve doktora öğrencisi, 50’den fazla araştırma laboratuvarı, 3 kütüphanesi, 2 fakülte dergisi, öğrenci kulüpleri, ulusal ve uluslararası projeleri ve her yıl yaptığı yüzlerce yayınıyla İÜ Fen Fakültesi, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve bilim-toplum faaliyetleri bakımından İstanbul Üniversitesinin ve Ülkemizin en etkin fakültelerinden biridir ve “Türkiye’nin Lider Fen Fakültesi” olma hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

Birçok tanımı yapılmış olsa da bugün bildiğimiz anlamıyla bilim, atom altı taneciklerden bir bütün olarak tüm evrene kadar doğayı tanımak, bunu yaparken elde ettiğimiz bilginin refahımızı artırması, hatta yaşamımızı anlamlandırmaya yardımcı olması için geliştirdiğimiz bir disiplindir.

Üniversite kurumu sayesinde bilimin gelişimi çok hızlanmış, eğitim faaliyeti elbette hiç bitmemiş, bilhassa temel bilim araştırmalarına ve eğitimine yeterli yatırım yapılan ülkeler Dünya’nın en güçlü ülkeleri olmuştur. Genç Cumhuriyetimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki kurucuları da bunun bilincinde oldukları için, İstanbul Üniversitesinin yeniden yapılanmasını ve onun çatısı altında Ülkemizin ilk fen fakültesinin, Fen Fakültemizin kurulmasını sağlamışlardır. Kurulduğundan bu yana sürekli olarak gelişen Fakültemiz, bugün Ülkemizin üniversite eğitiminde en çok tercih edilen, araştırma bakımından en başarılı fen fakültelerinden biridir. Eğitim programlarımız, dersliklerimiz ve araştırma birimlerimiz, araştırmadaki gelişmemiz ve bilim-toplum faaliyetlerimizle örnek fen fakültesi olmak için çalışıyoruz. 

Fakültemizi tercih eden öğrencilerimiz üniversite öğrenimleri boyunca gördükleri dersler, uygulama çalışmaları ve kimi zaman katıldıkları araştırma projeleriyle bilimsel gelişmenin bir parçası olur, bilimsel düşünmeyi benimserler. Mezun olduklarında da bilimsel düşünme ve problem çözme yöntemlerini özümsemiş bireyler olarak, birikimlerini seçtikleri çalışma alanında kullanıp ülkemize ve insanlığın toplam kültürüne değer katarlar. 

Çağdaş gereksinimlere uygun nitelikleri, etik davranış ve bilimsel düşünme alışkanlıkları, başarılı kariyerleri, bulundukları her ortamda farklılıklarını ve üstün niteliklerini ortaya koyabilmeleri Fen Fakültesi mezunlarının en önemli özellikleridir.

Eğitim ve araştırma faaliyetlerimizi İstanbul’un en merkezi konumlarından birinde sürdürüyor, dersliklerimiz,  laboratuvarlarımız, gözlemevlerimiz, planetaryumumuz, deneyimli araştırmacı ve eğitimci kadromuz, tüm imkanlarımız ile verimli ve huzurlu bir üniversite yaşamı isteyen öğrencilerimizi bekliyoruz.

Prof.Dr. TANSEL AK

 

1900 yılında kurulmuş Darülfünun’un devamı olarak, 1933 Üniversite Reformu kapsamında yeniden yapılanan Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen tanınmış öğretim üyelerinin de katkılarıyla Zeynep Hanım Konağı’nda öğretime başladı. 1935 yılında Gözlemevi, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlandı, ancak, 1942’de çıkan yangın sonucu Zeynep Hanım Konağı tamamen yandı. Bugün halen kullanılmakta olan yeni Fakülte binasının yapımı 1952 yılında tamamlanarak öğretime açıldı. 1933 Üniversite Reformu’ndan önce Darülfünûn içinde yer alan Astronomi, Botanik, Fizik, Jeoloji, Kimya, Matematik ve Zooloji kürsüleri, Reform’dan sonra çağdaş anlamda bu görevlerini sürdürdü ve 1952 yılında Jeofizik öğrenimi de başladı. Kimya Bölümü 1967 yılında Kimya Fakültesi olarak, Jeoloji ve Jeofizik bölümleri ise 1974 yılında Yer Bilimleri Fakültesi olarak ayrıldı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi ülkemizdeki birçok üniversitenin kuruluşunda görev alan öğretim elemanları yetiştidi. 1981 yılında çıkan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile fakültelerin yeniden düzenlenmesi sonucunda Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Biyoloji, Fizik, Matematik bölümlerinden meydana gelmiş ve 2003 yılında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 2017 yılında Kimya Bölümü ve 2023 yılında Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nün kurulmasıyla yedi bölümden oluşan bir yapıya kavuştu.

İÜ Fen Fakültesinin yedi bölümünde 92’si profesör, 59’u doçent, 61’i Dr. Öğretim Üyesi, 53’ü araştırma görevlisi ve 7’si öğretim görevlisi kadrosunda olmak üzere toplam 272 akademik personel görev yapıyor.

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

Genel Tanıtım: Astronomi, laboratuvarda oluşturamayacağımız derecede sıra dışı fiziksel koşullara sahip ortamların ve gök cisimlerinin bilimsel yöntemlerle incelendiği bir bilim alanıdır. Evren’deki yerimizi ve kendimizi tanımamıza yardım etmiş olan astronomi, bugün de en popüler ve saygın bilim alanlarından biridir. Çünkü o, medeniyet tarihi boyunca değişmez sanılan önyargıların yıkılmasında, dünya görüşlerimizin  şekillenmesinde önemli rol oynamış, belki de en önemli katkıyı insanlığın toplam kültürüne yapmıştır.

Bölümümüz, Üniversite reformu ile birlikte 1933 yılında kuruldu. Son 24 yılda Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü araştırmacılarının toplam 30’dan fazla araştırma projesi TÜBİTAK, Royal Society ve Kalkınma Bakanlığı gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklendi. Bölümümüz, Üniversitemizin en çok uluslararası araştırma makalesi üreten ve çalışmalarına en çok atıf alan bölümleri arasında üst sıralarda bulunuyor. Bölümümüzde ayrıca ulusal ve uluslararası katılımlı bilimsel toplantılar düzenleniyor, her yıl çok sayıda araştırmacı yurt dışından gelerek bölümümüzde araştırma yapıyor ve seminerler veriyor.

Araştırmacılarımız, Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezinin Güneş gözlemlerinde kullanılan tarihi teleskobunu, Çanakkale’de kurulmuş 60 cm çaplı İST60 teleskobunu, Türkiye Ulusal Gözlemevlerine bağlı teleskopları, Dünya’nın başka yerlerindeki teleskoplardan aldıkları verileri ya da uzay teleskoplarının verilerini ve veri tabanlarını da kullanıyor. Sadece lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin kullandığı bir de 40 cm teleskobumuz bulunuyor.

Öğrencilerimiz bir yıl süren İngilizce hazırlık sınıfının ardından dört yıllık lisans öğreniminde zorunlu astronomi, matematik, fizik ve bilgisayar programlama  derslerini aldıkları gibi,  bu alanlardaki daha ileri düzeyde ve daha değişik konuları içeren dersler arasından seçmeli ders tercihi yapıyor. Öğrencilerimiz yan dal ve çift ana dal imkanlarından faydalanabiliyor ve bölümümüzün bilim-toplum etkinliklerine katkıda da bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Merkez Kampüsü içinde yer alan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, 2013 yılında hizmet vermeye başladığı yeni binasındaki çağdaş derslikleri, kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarı, gözlemevleri, planetaryumu  ve ikisi yabancı uyruklu olan deneyimli öğretim üyeleri ile öğrencilerine verimli bir öğrenim ve araştırma ortamı sunuyor.

Kabul Koşulları: Yüksek Öğretim Kurumu ÖSYS – MF-1 türü ile yeterli puanı almak

Mezuniyet Koşulları: 4 üzerinden en az 2 AGNO derecesine sahip olmak şartıyla toplam en az 245 AKTS’lik (162.5 ulusal kredi) dersten başarılı olmak

Mezunların İstihdamı: Üniversiteler, Özel Okullar ve Dershaneler, Bankacılık ve Bilişim Sektörü, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Alanı.

 

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

Genel Tanıtım: İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü 2023 yılında kuruldu. İlk defa 2023-2024 Eğitim öğretim yılından öğrenci alımı yapan bölümümüz, Türkçe örgün öğretim olarak 4 yıllık lisans eğitimi veriyor.

Bölümün misyonu: (1) Toplumun bilişim teknolojileri alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere, güçlü teorik bilgi ve pratik becerilerle donanmış bireyler yetiştirmek. (2) Bilgisayar bilimleri alanındaki güncel araştırmaları takip etmek, özgün fikirler üretmek ve yenilikçi çözümler geliştirmek. (3) Disiplinler arası işbirliğini teşvik ederek, bölgenin ve ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlamak.

Bölümün Vizyonu: (1) Türkiye’nin önde gelen bilgisayar bilimleri bölümlerinden biri olmak. (2) Öğrencilerine ve öğretim üyelerine yaratıcı, yenilikçi ve girişimci bir ortam sunarak, bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek. (3) Ulusal ve uluslararası düzeyde saygın bir araştırma kurumu haline gelmek. (4) Paydaşlarıyla güçlü işbirlikleri kurarak, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına öncülük etmek.

Kabul Koşulları: 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları doğrultusunda ilk defa kayıt yaptırmaya hak kazanan adayların kesin kayıtları, her yıl kayıt tarihleri öncesi hazırlanan ve yayımlanan Yeni Kayıt Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılmaktadır. 

Bölümümüz ilk kez 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etti ve kabul edilen öğrencilerin ÖSYM başarımı ile ilgili özet bilgiler aşağıdadır:

Kodu: 105690830        Puan Türü: SAY

Taban Puan(2023): 432,928            Tavan Puan (2023): 497,339

Türkiye Başarı Sırası (En düşük): 74.202   Türkiye Başarı Sırası (En Yüksek): 20.338

Kontenjan: 30 Kişi

Mezuniyet Koşulları: Birimin öğretim planında yer alan derslerin tümünden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli; dört yıllık lisans programı olan Bilgisayar Bilimleri bölümü için en az 240 AKTS krediyi tamamlamış, AGNO’su en az 2.00 düzeyinde olan ve birim tarafından belirlenen diğer tüm çalışmaları tamamlamış öğrenci, koşullu başarılı dersleri var olsa dahi öğrenimini bitirmiş sayılır ve ilgili birim yönetim kurulu tarafından mezuniyeti onaylanarak ilgili bölümün diplomasını almaya hak kazanır.

Mezunların İstihdamı: Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun olan bir öğrencinin iş bulma olanakları oldukça geniştir. Bu bölüm, hızla büyüyen teknoloji sektörü nedeniyle yüksek talep gören bir alan olma niteliği taşıyor. Çok disiplinli çalışmaya uygun bir bilim dalı olması, mezunlara hemen her alanda çalışma imkanı kazandırıyor. Bilgisayar bilimleri mezunları, yalnızca bilişim sektöründe değil, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanıldığı finans, sağlık, tarım, otomotiv, eğitim, enerji gibi farklı sektörlerde de etkin şekilde görev alabiliyor.

Günümüzde yeri ve önemi büyük olan ve gelecekte de artarak değerlenen başlıca çalışma alanlarına örnekler: Ağ Yöneticisi , Akademisyen, Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge), Bilgi Teknolojileri (IT) Danışmanı, Oyun Geliştirici, Proje Yöneticisi, Siber Güvenlik Uzmanı, Sistem Analisti /Yöneticisi, Ürün Yöneticisi, Veri Bilimci / Analisti, Veri Tabanı Yöneticisi, Yapay Zeka / Makine Öğrenimi Uzmanı, Yazılım Geliştirici

Bu çeşitlilik, bilgisayar bilimleri mezunlarının kariyerlerini istedikleri yönde şekillendirebilmelerine olanak tanıyor ve onları her sektörde değerli kılıyor.

 

BİYOLOJİ BÖLÜMÜ

Genel Tanıtım: Ülkemizin ilk ve en köklü Biyoloji Bölümü olan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünün temeli Cumhuriyet dönemi öncesinde 1900 yılında Darülfünun’un kuruluşuna dayanıyor. 1933 Üniversite reformu ile kurulan Fen Fakültesinde yurt dışından gelen bilim insanlarından Zooloji alanında Prof. Dr. Andre Naville ve Ord. Prof. Dr. Curt Kosswig, Botanik alanında Ord. Prof. Dr. Leo Brauner ve Ord. Prof. Dr. Alfred Heilbronn’un katkılarıyla Genel Zooloji, II. Zooloji, Umumi Nebahat, Farmako-Botanik ve Genetik Enstitüleri kuruldu ve bu enstitüler daha sonra kürsü haline getirildi. Kurulduğu günden bugüne gelişimine devam eden bölümümüzde 2024 yılında 31 profesör, 20 doçent, 15 Dr. Öğretim Üyesi, ikisi doktorasını tamamlamış 3 Öğretim görevlisi, ikisi doktorasını tamamlamış 12 araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 82 öğretim üyesi ve öğretim üyesi yardımcısı ve 3 biyolog eğitim-öğretime katkı sunuyor.

Canlılığın öğretisi olan biyoloji, bizleri canlılığın temel birimleri olan hücrelerin mikroskobik dünyasına ve hücreleri kuran moleküllerin submikroskobik ortamına sürükler. Biyoloji, geçmişi hemen hemen 4 milyar yıl öncesine dayanan canlılar dünyasını, canlı ve cansız tüm varlıkların birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduklarını anlamamıza yardımcı olan çok önemli ve heyecan verici bir bilim dalıdır.  Son yıllarda yaşadığımız iklim krizleri, pandemi gibi birçok çevresel ve yaşamsal sorunlar biyoloji biliminin aslında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha deneyimlememizi sağladı.  Bizler biyoloji biliminin evrensel olarak yükselen değer olduğunun farkındalığı ile ülkemizdeki birçok biyoloji bölümünün kuruluşuna öncü olan bölümümüzü daha ileri seviyelere yükseltmek için çalışıyoruz. Temel bilimleri öğrenen ve öğreten, temel bilimleri geleceği şekillendirmede sağlam dayanak olarak kullanabilen nitelikli bilim insanları yetiştirmek ve bölümümüzü uluslararası tanınan bir kuruma dönüştürmeyi en temel amacımız olarak tanımlıyoruz.

Bölümümüz gerek akademik gerekse araştırma ve eğitim altyapısı olarak üst standartlarda eğitim verebilen bir kapasiteye sahiptir. Bölümümüzde Biyoteknoloji, Botanik, Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Zooloji olmak üzere 8 Anabilim Dalı bulunuyor. Alanında uzman akademisyenlerimizin katkısıyla sürekli güncellenen ve günümüzün gereksinimlerine göre modernleştirilen eğitim programımız ile hem lisans hem de lisans üstü öğrencilerimize en iyi eğitim ve araştırma imkanlarını sağlıyoruz. Bölümümüzde, 2017 yılından itibaren %30 İngilizce eğitime geçildi. 4 yıllık Lisans eğitimimiz çok sayıda zorunlu ve seçmeli derslerden oluşuyor ve derslerin %70’inin laboratuvarı bulunuyor. Lisans eğitiminin son yılında öğrencilerimiz; Hücre ve Moleküler Biyoloji, Mikrobiyoloji, Çevre Biyolojisi, Deniz Biyolojisi, Biyoteknoloji, Bitki Biyoteknolojisi, Radyobiyoloji kümelerinden birini seçerek biyolojinin belli bir alanında özelleşiyor. Bölümümüz, öğrencilerimize Erasmus ve Mevlana Değişim programlarından yararlanma imkanı ile kendilerini geliştirme şansını da sunuyor. Bölümümüz eğitim ve öğretimde FEDEK akreditasyonuna sahiptir. İ.Ü. Fen Fakültesinin resmi yayını olan European Journal of Biology dergisi,  IUFS Journal of Biology adıyla 1940’dan beri yayınlanmakta olup halihazırda uluslararası çeşitli indekslerce taranıyor. Bölümümüzün öğrencilerimize de açık olanı modern cihazlarla donatılmış çok sayıda araştırma laboratuvarı, sanal olarak dünyaya açılan Herbaryumu, Zooloji ve Hidrobiyoloji koleksiyonları bulunuyor. Farklı anabilim dallarımız tarafından yürütülen arazi çalışmalarımız da lisans ve lisans üstü öğrencilerimizin ilgisini çekiyor.

Biyolojik Bilimler Kulübü (BBK) kurulduğu günden bugüne biyolojinin birçok alanında etkinlikler düzenleyen bölümümüzün tek öğrenci kulübüdür.

Kabul Koşulları:  Merkezi olarak yürütülen Y-YGS/Y-LYS sınavından MF-2 puan türünden ÖSYM tarafından belirlenmiş puan aralığına sahip olarak yerleştirilmiş olmak. Dikey geçiş yapacak öğrenciler için, ÖSYM tarafından yapılan sınavdan başarılı olmak. Yabancı öğrenciler veya yatay geçiş ile Biyoloji bölümüne gelecek öğrenciler için ise İstanbul Üniversitesi senatosu tarafından belirtilmiş aranan şartlara sahip olarak yerleştirilmiş olmak.

Türkiye’deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemiz Senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanır.

Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri için Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları:  2017-2018 ve sonrası Kayıtlı Öğrenciler Fakülte Seçimlik Ders Havuzundan Güz ve Bahar dönemlerinden farklı dönemlerden olmak üzere 6 AKTS’si kendi bölümlerinin dışındaki Havuz Derslerinden olmak üzere en az 250 AKTS’lik ders almalıdırlar. Bu derslerin %30’u İngilizce derslerden oluşmalıdır.

Mezunların İstihdamı: Mezunlarımız lisans üstü eğitimlerini sürdürebilmelerinin yanında; çevre, kültür, gıda alanında, Tarım ve Hayvancılık, Turizm, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarında, belediyelerin sağlık ve çevre ile ilgili bölümlerinde, özel araştırma enstitülerinde, nükleer araştırma Merkezlerinde, deniz bilimleri ve su ürünleri araştırma merkezlerinde, kimya, ilaç ve gıda sektörlerinde, özel sağlık kuruluşlarında, adli Tıpta, tıp fakültelerinin histoloji, embriyoloji, fizyoloji, tıbbi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve onkoloji dallarında, tüp bebek laboratuvarlarında, sanayide iş olanakları bulabiliyor ve ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında memur (Biyolog) olarak görev alabiliyor.

 

FİZİK BÖLÜMÜ

Genel Tanıtım : Fizik Bölümü EduRank’e göre dünyada ilk 500’de Türkiye’de ise birinci sırada yer alan İstanbul Üniversitesinin bilim insanı ve araştırmacı yetiştiren önemli bölümlerinden biridir. Bölümümüzde 28 Profesör, 22 Doçent, 12 Dr. Öğretim Üyesi, 6 doktorasını tamamlamış toplam 13 Araştırma görevlisi, 2 si doktorasını tamamlamış Fizikçi olmak üzere 80 akademisyen kadrosu ile hedefi, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde araştırmacı insan gücü yetiştirmek, araştırmalar yapmak ve her zaman bilimsel olarak daha ileriye gitmektir.

Bölümümüz Atom ve Molekül Fiziği, Genel Fizik, Katıhal Fiziği, Matematiksel Fizik, Nükleer Fizik ve Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim dalı olmak üzere 6 anabilim dalından oluşuyor.

Çevresel Radyoaktivite Ölçüm ve Araştırma Laboratuvarı, Dielektrik Spektroskopi Laboratuvarı, İleri Litografik Yöntemler Laboratuvarı, İnce Filim ve Kusur Karakterizasyon Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı, Lazer Spektroskopi Laboratuvarı, Moleküler Simülasyon Laboratuvarı, Moleküler Spektroskopi Laboratuvarı, Nanoteknoloji Laboratuvarı, Nano ve Optoelektronik Araştırma Laboratuvarı, Nükleer Elektronik Laboratuvarı, Parçacık ve Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı, Yenilenebilir Enerji ve Oksit Hibrit Sistemler Laboratuvarı, Yüksek Manyetik Alan ve Düşük Sıcaklık Laboratuvarı, Katıhal Elektroniği Araştırma Laboratuvarı, Kırmızı Altı Spektroskopisi Araştırma Laboratuvarı, Koordinasyon Bileşiklerinin Sentez ve Simülasyon Araştırma Laboratuvarı, Nano Malzeme Karakterizasyon ve Aygıt Tasarım Araştırma Laboratuvarı, Soğuk Plazma Fiziği Araştırma Laboratuvarı, Veri Analizi ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları Araştırma Laboratuvarı, TUSAŞ olmak üzere 20 araştırma laboratuvarımızda yapılan deneysel çalışmaların yanı sıra pek çok teorik çalışma yapılıyor.

Lisans, Yüksek lisans ve Doktora programlarında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri sürdüren bölümümüzde Fizik lisans programımız 2020-2021 yıllarından itibaren % 100 Türkçe ve % 100 İngilizce olmak üzere iki farklı müfredat programı üzerinden devam ediyor.

Ana ders programımız dünyada akademik anlamda fizikte kendisini kanıtlamış diğer bölümlerle uyumludur.

Öğrencilerimiz temel derslerin yanı sıra kendi ilgi alanlarını, yeteneklerini ve kendilerini keşfettikten sonra VIII. yarıyılda verilmekte olan seçmeli dersleri seçebiliyor. Öğencilerimiz bu dersler dahilinde kendi kariyerlerini nasıl çizeceklerini fizik veya ilişkili alanlarla nasıl devam edeceklerini belirleme imkanına sahio oluyor.

Mekanik, Elektrik, Elektronik, Optik, Atom ve Molekül Fiziği, Termodinamik ve İstatistik Fizik, Çekirdek Fiziği olmak üzere 7 öğrenci laboratuvarımız bulunuyor.

Yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişimini mümkün kılan Erasmus+ ve Mevlana Değişim programları ile yüksek öğretimde kaliteyi artırmayı ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayarak öğrencilerimize bu programlardan yararlanma imkanları sunuluyor.

Kabul Koşulları :  İngilizce Müfredatı için; programın öğretim dilinde bir yıl süreli zorunlu hazırlık programı uygulanır, hazırlık programının sonunda ilgili dilde yeterlik sınavını başaranların doğrudan birinci sınıfa kayıtları yapılır. İlgili dil için üniversitece kabul edilen; a) Ulusal ve/veya Uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden yine üniversitece belirlenen düzeyde başarılı olduğunu belgeleyen, b) Üniversitece öğretim yılı başında yapılacak ilgili dilde yeterlik sınavında başarılı olanlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları: Dört yılın sonunda 248 AKTS kredilik ders başarılı şekilde tamamlanmış olmalıdır ( Fakülte havuz seçmeli dersleri dahil, pedagojik formasyon dersleri hariç tutulur)

Mezunların istihdamı: Mezunların Eğitim, sağlık, nükleer enerji, nanoteknoloji, elektronik sanayi vb.  alanlarda istihdamları mümkündür.

 

KİMYA BÖLÜMÜ

Genel Tanıtım: Kimya Bölümü, ülkemizin ilk fen fakültesi olan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde 2018 yılında kuruldu. Bölümümüz, konusunda uzman öğretim elemanları ve gelişime açık altyapısı sayesinde, Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Fiziksel Kimya ve Organik Kimya olmak üzere 4 anabilim dalında eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürüyor.

Kimyagerler maddeyi atomik ve moleküler düzeyde inceler. Maddelerin birbirleriyle olan kimyasal ve fiziksel ilişkilerini anlamaya çalışır. Günümüzde kimya biliminin ürettiği bilgiye dayalı olarak geliştirilen teknolojiler ilaç, gıda, tekstil, petrol, polimer, temizlik, kozmetik vb. olmak üzere hayatımızın her alanında yer alıyor. Dünyamızı ve tüm evreni anlayabilmek için, temel bilimlerden birisi olan Kimya sonsuza kadar hayatımızın her aşamasında önemini korumaya devam edecektir. Bu nedenle endüstrinin çok geniş bir spektrumunda, yaşamın içerisinde ve teknolojik ilerlemenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinde verimli bir kimya eğitimine ihtiyaç duyuluyor. Gerekli eğitimi ve dolayısı ile alana ilişkin yeterlilikleri almış olan bir kimyager istenilen özellikte ve ihtiyaca yönelik yeni malzemeler üretebilir veya mevcut maddeleri geliştirebilir, sentez ettiği maddelerin yapı karakterizasyonlarını kromatografi ve spektroskopi dahil olmak üzere çok çeşitli analitik ve enstrümantal yöntemler kullanarak gerçekleştirebilir. Bölümümüzden mezun olacak kimyagerler plastik, ilaç, gıda, petrol, tekstil, metal, seramik vb. kimya biliminin kullanıldığı bütün sanayi alanlarında çalışabiliyor. Bilimsel araştırma yapan kamu kurumlarının laboratuvarlarında araştırmacı olarak görev alabiliyor. Gerekli sertifikaları alarak iş güvenliği uzmanı ve pedagojik formasyon alarak öğretmen olabiliyor.

Temel misyonumuz; kimya eğitimi alarak mezun olan öğrencilerin araştırma kabiliyetini ve temel bilgi seviyesini en üst seviyeye çıkarmak, yaratıcı ve girişimci yönü kuvvetli, projeler üretebilen ve sonuçlarını teknolojiye dönüştürerek ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak özgüveni yüksek, lisans ve lisansüstü seviyede araştırmacı yetiştirmek, eğitim ve öğretimde uluslararası standartları yakalayarak, sahip olduğu araştırma alt yapısı ve yetkin öğretim kadrosuyla yeni araştırmalar yapmak, bilgi üretmek ve bu bilgiyi insanlığın yararına sunmaktır.

İstanbul Üniversitesi’nin tarihsel köken ve evrensel kimliğine uygun olarak, kimya alanında mezun ettiği donanımlı bireyler ve ürettiği bilgi ile dünya çapında adından bahsettiren saygın bir bölüm olma vizyonu ile hareket ediyoruz.

Kabul Koşulları: ÖSYM tarafından belirlenen uygun MF3 puana sahip olarak yerleştirilmiş olmak; yabancı öğrenciler için Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavında (İÜYÖS) başarılı olmak.

Mezuniyet Koşulları:  Öğrenci toplam 254 AKTS kredi (190 AKTS kredi zorunlu ve 64 AKTS kredi seçmeli) bölüm müfredat derslerinden ve 6 AKTS kredi Fakülte havuz derslerinden başarılı olmalıdır.  Ayrıca öğrenci Bitirme Projesi dersi ve mesleki uygulamadan başarılı olduktan sonra mezun olur.

Mezunların İstihdamı: Program mezunları ilaç, boya, gıda, temizlik, kozmetik, plastik, metal, petrokimya gibi önemli endüstriyel kimya alanlarında çalışabilmektedir. Ayrıca kamu ve özel sektör kuruluşlarında akademisyen, uzman, üst düzey yönetici, sorumlu müdür, şef, laboratuvar-üretim-kalite kontrol müdürü veya şefi, kalite güvence –üretim uzmanı gibi pozisyonlarda istihdam edilebilmektedir.

 

MATEMATİK BÖLÜMÜ

Genel Tanıtım:    1933 Üniversite reformları ile kurulan Türkiye’nin ilk Matematik Bölümü olan bölümümüz yurt içi ve yurt dışı bilimsel kurumlar tarafından tanınıyor. Yurt dışındaki üniversitelerin eşdeğer bölümleri arasında öğrenci alışverişi yapabilen, farklı bilim alanları ile iş birliği içinde olan, FEDEK akreditasyonuna sahip olan bölümümüz ders içeriklerini ve çeşitliliğini güncel tutup bu sayede öğrencilerinin kendilerini geliştirmelerini ve kariyerlerine önemli katkılarda bulunmasına yardımcı oluyor. Ulusal ve uluslararası konferanslarla bilimsel organizasyonlara ev sahipliği yapıyor, öğretim üyelerinin ve lisansüstü öğrencilerinin uluslararası işbirliğini ve akademik çalışmalarını teşvik ediyoruz. Etkin araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle bilim ve teknolojiye önemli katkılar sağlayarak,  geçmişten aldığımız birikimi geleceğe taşıma gayreti içinde yeni nesillere ev sahipliği yapıyoruz.

Zengin ve özgün içeriğiyle tüm araştırmacılara açık olan bölüm kütüphanemiz, matematik alanında çok eski ve zengin kaynaklara sahip olma özelliği taşıyor. İlk sayısı 1800’lü yıllara dayanan matematik dergileriyle, yüzyıllar geçmesine rağmen içeriği ve  kağıt kalitesi bakımından çok ender kitaplar ve eserlerle dolu olan tarihi kütüphanemiz, ülkemizin ilk ve en eski matematik kütüphanesi olma özelliğiyle öne çıkıyor. Bu tarihsel birikimle, bilgisayar ve internet olanaklarımızla birlikte öğrencilerimize ve tüm araştırmacılara hizmet veriyoruz.

Kabul Koşulları: ÖSYM tarafından yapılan TYT-AYT Sınavlarında hesaplanan YKS Sayısal Puanı ile öğrenci alınmaktadır. Son 4 yılda yerleşen öğrencilerin Taban Puanları, Başarı Sıralamaları ve kontenjanları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Bölüm

YKS Puan Türü

Kontenjan

Sıralama  (Son 4 yıl)

Taban Puan (Son 4 yıl)

Matematik

Sayısal

110+3

117.788 (2023)

394,39439 (2023)

110+3

133.085 (2022)

377,92388 (2022)

110+3

155.294 (2021)

304,62176 (2021)

110+3

147.000 (2020)

358,44351 (2020)

 

Mezuniyet Koşulları: (1) 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren kaydolan öğrenciler, mezun olabilmek için 6 AKTS kredilik seçimlik havuz dersi almak zorundadır. Bu havuz derslerinden biri güz      yarıyılında diğeri bahar yarıyılında seçilmelidir. (2) Seçimlik havuz derslerinin seçimi herhangi bir yarıyılda yapılabilir. (3) Bölümümüz öğrencileri bölümümüzün açtığı (MATE kodlu) seçimlik havuz derslerini seçemez. (4) Seçimlik pedagojik formasyon eğitimi dersleri bölüm derslerinin (zorunlu ya da seçimlik) yerine seçilemez. (5) 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle mezun olabilmek için Bilgisayar I, Bilgisayar II, Bilgisayarda Matematik Uygulamaları I, Bilgisayarda Matematik Uygulamaları II,      Bilgisayar Programlama I, Bilgisayar Programlama II derslerinden en az bir tanesini seçmek      zorunludur. (6) Mezun olacak öğrenciler için mezuniyet AKTS kredisi 247’dir.

Mezunların İstihdamı: Matematikçi unvanı ile mezun olan öğrencilerimiz kamu ve özel sektörde iş bulma olanaklarına sahiptir. Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde akademik kariyerlerine de devam edebilmektedirler. Formasyon derslerini başarı ile tamamlayan mezunlar MEB ve Özel Okullarda öğretmenlik yapabilmektedir. Ayrıca yazılım konusunda kendini geliştiren mezunlarımız kamu ve özel sektördeki bilgi-İşlem bölümlerinde iş imkanı bulmaktadır. Günümüzde gelişen  bilişim ve teknolojinin alt yapının hazırlanmasında yetkin matematikçi ihtiyacı da giderek artmaktadır.

 

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 21.02. 2003 tarihinde 5 Profesör, 2 Doçent, 4 Yardımcı Doçent 8 Araştırma Görevlisinden oluşan öğretim elemanı kadrosuyla kurulmuş ve 2003-2004 eğitim-öğretim yılından itibaren Lisans düzeyinde 30 öğrenci almaya başladı. Şu anda, 11 Profesör, 4 Doçent, 7 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Doktor Öğretim Görevlisi ve 4 Araştırma Görevlisiyle Lisans öğrencilerine, Fen Bilimleri Enstitüsünde açılan Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans ve Doktora programlarındaki öğrencilere ve ERASMUS programı çerçevesinde gelen yabancı öğrencilere eğitim öğretimini sürdürüyor.

İstanbul Üniversitesi’nde bulunan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, modern bilimin öncelikli alanlarından biri olan biyoloji ve genetik biliminin derinliklerine inen, güçlü bir akademik yapı sunuyor. Bölüm, öğrencilere hem teorik bilgi hem de pratik deneyim kazandırmayı hedefleyen kapsamlı bir eğitim programı sunuyor.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, genetik biliminin temellerinden başlayarak, hücre biyolojisi, mikrobiyoloji, biyoinformatik gibi disiplinlerle entegre edilmiş geniş bir müfredat sunuyor. Öğrenciler, bu sayede moleküler düzeyde biyolojik süreçleri anlama, genetik materyalin nasıl işlediğini ve değiştiğini inceleme fırsatı buluyor.

Bölümün öğretim üyeleri, ulusal ve uluslararası alanda tanınmış araştırmacılardan oluşmakta ve öğrencilere son derece nitelikli bir öğrenme ortamı sunuyor. Laboratuvar olanakları, güncel araştırma yöntemlerinin öğrenilmesine ve pratik becerilerin geliştirilmesine imkan tanırken, öğrencilerin kendi araştırma projelerini geliştirmelerine de olanak sağlıyor.

İstanbul Üniversitesi’nin köklü geçmişi ve geniş akademik ağı, öğrencilere ulusal ve uluslararası işbirliği fırsatları sunarak kariyerlerini şekillendirmelerine yardımcı oluyor. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunları, akademik kariyerlerine devam edebilecekleri gibi, sağlık, tarım, biyoteknoloji, ilaç endüstrisi gibi çeşitli sektörlerde de başarılı kariyerler yapma imkanına sahip oluyor.

Sonuç olarak, İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, öğrencilere çağdaş bilimsel bilgi ve becerileri kazandıran, geniş kariyer olanakları sunan, uluslararası standartlarda bir eğitim sunan bir bölüm olma özelliği taşıyor. Bu bölümde eğitim gören öğrenciler, biyoloji ve genetik alanında liderlik etme potansiyellerini geliştirirken, bilimin sınırlarını keşfetme fırsatını elde ediyor.

 

 

Türkiye’nin en iyi Fen Fakültesi olma yolunda, modern derslikler ve teknolojinin gerektirdiği düzeyde laboratuvarlarda mesleki yetkinliğe sahip bireyler yetiştirip evrensel düzeyde bilgi üreterek ülke bilim ve teknolojisine katkıda bulunma misyonuyla hareket etmektedir.

İÜ Fen Fakültesi sadece eğitim-öğretimde değil, araştırma faaliyetleri bakımından da çok öne çıkan fakültelerden biri olma özelliği taşıyor.

Programlarımızın içinde derslerinin %30’u İngilizce dilinde verilenler olduğu gibi, %100 İngilizce Fizik programı da bulunuyor.

Öğrencilerimiz “Çift Ana Dal Programı” ile Fakültemiz bünyesindeki istediği iki bölümü eş zamanlı olarak okuyup iki diploma sahibi olabiliyor, ilgi alanları doğrultusunda Fakültemiz ve Üniversitemizin diğer birimlerinde yan dal yaparak “Yan Dal Sertifikası” alabiliyor.

Belli programlarda “Pedagojik Formasyon” eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz, kariyerlerine öğretmen olma yolunda yön verebiliyor.

Yarı zamanlı öğrenci asistanlığı sayesinde, öğrencilerimiz eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine doğrudan katılma olanağına sahip olup lisans eğitimi sırasında dahi araştırma laboratuvarlarında ve araştırma projelerinde çalışma fırsatı buluyor.

Öğrencilerimiz gönüllü staj uygulamasıyla istedikleri bir kurumda staj yaparak kariyerlerini planlamaya başlayabiliyor.

ERASMUS programı, öğrencilerimize farklı kültürler ile buluşup yurt dışı deneyimi yaşamalarını sağlıyor.

Fen Edebiyat Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından akreditasyon verilmiş programlarımız bulunuyor.

Fakülte -havuz- dersleri öğrencilerimize farklı alanlarda bilgi sahibi olmak imkanı sağlıyor.

İÜ Fen Fakültesi, ülkemizde bir gözlemevi ve bir astronomi ve uzay bilimleri bölümü ile bağlantılı olan tek planetaryuma sahip olma özelliği taşıyor. Öğrenciler gözlemevinde düzenli olarak gözlem yapabiliyor.

Öğrencilerimiz, yaklaşık 100 kullanıcılı modern öğrenci bilgisayar laboratuvarından yararlanabiliyor.

Öğrencilerimizin talep ve şikayetleri Fakülte yönetimine doğrudan e-posta ile hızla iletilerek değerlendiriliyor. Öğrenci işlemlerinin büyük çoğunluğu otomasyon sistemi üzerinden yapılıyor.

Öğrenci danışmanlığı sistemi ile öğrencilerimiz çok sayıdaki seçmeli ders içinden kendilerine en uygun olanları alabiliyor.

Öğrenci kulüpleri gerek ulusal gerekse uluslararası faaliyetleri ile takdir ediliyor.

Fakülte spor takımları turnuvalardaki başarıları ile dikkat çekiyor.

Öğrencilerimiz bilim-toplum etkinliklerinde aktif görevler alıyor

FAKÜLTE KULÜPLERİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

Bazıları varlığını 30 yıldan uzun süredir devam ettiren Amatör Astronomlar Kulübü, Biyolojik Bilimler Kulübü, Genetik Kulübü, Matematik Kulübü, Fizik Kulübü, Kimya Kulübü, Müzik Kulübü gibi on farklı öğrenci kulübünün faaliyet yürüttüğü İÜ Fen Fakültesinde, ulusal ve uluslararası düzeyde, birçoğu halka açık çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir.

BİLİMSEL PROJELER

İÜ Fen Fakültesi araştırmacıları, Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, TÜBİTAK, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Avrupa Birliği vb birçok kurum tarafından desteklenen çok sayıda projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev yapıyor.

Fakültemiz öğretim üyeleri TÜBA ödülleri aldıkları gibi, zaman zaman diğer kurumların ödüllerine de layık görüldü.

ERASMUS programı, öğrencilerimize farklı kültürler ile buluşup yurt dışı deneyimi yaşamalarını sağlıyor. Bu program sayesinde yurtdışındaki eğitim ve araştırma kurumlarına giden öğrenciler, gittikleri kurumda aldıkları dersleri uygun fakültemiz derslerinin yerine saydırabiliyor.

  • Adres: İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı, 34134 Vezneciler, Fatih/İstanbul

    Telefon : +90 2124555700

    Fax : +90 2124555766

    Eposta : fen_dekan@istanbul.edu.tr

    Dilekçe ve belge işlemleriniz için : fenogr.dilekce@istanbul.edu.tr

    Diğer işlemleriniz için : fenogr@istanbul.edu.tr