Su Bilimleri Fakültesi

Köklü geçmişi, başarılı akademik çalışmaları ve yetiştirdiği yetkin bilim insanları ile ülkemizin tek Su Bilimleri Fakültesi olan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, multidisipliner çalışma imkânı, güçlü uluslararası ilişkiler ve modern ekipmanlar ile donatılmış laboratuvarları sayesinde etki değeri oldukça yüksek araştırmalar yürütüyor.


Su, dünyanın en önemli doğal kaynaklarından biridir. Bu sebeple bu kaynağı, ekosistem temelli yaklaşımlarla koruyarak yönetecek, sucul ekosistemler ile deniz ve iç su kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini sağlayacak, biyoteknolojik çalışmalara yön verecek, akuakültür, balıkçılık, su ürünleri işleme teknolojileri ve gıda güvenliği alanında yetkin mühendisler yetiştirmek Su Bilimleri Fakültesinin temel amacıdır.

Dünyanın önde gelen üniversiteleri ile nitelikli işbirlikleri geliştiren Su Bilimleri Fakültesi şimdiye kadar 21 üniversite ile Erasmus değişim anlaşması imzalamıştır. Uluslararası ilişkiler sayesinde kurulan işbirlikleriyle ve tecrübeli akademik kadromuz sayesinde aldığınız eğitim ile sadece ülkemiz için değil uluslararası sektöre de hizmet verme donanımına sahip olacaksınız. Eğitiminiz süresince yeni ve çağdaş dershane ve öğrenci laboratuvarlarımızın yanı sıra, başta R/V Yunus–S araştırma gemimiz olmak üzere fakültemize bağlı Sapanca ve Gökçeada Araştırma Birimlerimiz de sizlerin yetkin bireyler olmanız için kullanılmaktadır.

Ülkemizin en eski üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nde köklü bir eğitim almanın yanı sıra sağladığı imkân, bilgi ve deneyim birikiminden faydalanacak, Türkiye’nin ilk ve tek Su Bilimleri Fakültesi’nde konusunda uzmanlaşmış bireyler olarak mezun olan sizler ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve geleceğine yön vereceksiniz.

Fakültemizi tercih eden öğrencilerimize Su Bilimleri ve Mühendisleri ailesine hoş geldiniz diyorum.

Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR

Ülkemiz deniz ve içsularında yapılan bilimsel çalışmalar 1930’lu yıllara dayanmaktadır. Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından 02/03/931 tarih ve 10746 sayılı yazısı ile “Denizlerimizde mevcut türlerin tespiti, bir araştırma gemisinin faaliyete geçirilmesi için ekipman alınması bilimsel tabanlı balıkçılık faaliyetlerinin geliştirilmesi,” talimatını vermiş; böylece ilk akademik araştırmalar başlamıştır. 1951 yılında Ord. Prof. Dr. KOSSWIG’in girişimi ile İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. Enstitü 1982 yılına kadar hem içsularda hem de denizlerde hidrobiyoloji alanında çok önemli bilimsel araştırmalar gerçekleştirmiştir. Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün 1982 yılında kapatılmasından sonra enstitüye ait kütüphane, bazı laboratuvar ekipmanları, balık örnekleri ve diğer su ürünleri koleksiyonu, akademisyen ve teknik personelinin büyük bir kısmı aynı yıl kurulan büyük bir kısmı aynı yıl kurulan Su Ürünleri Yüksekokuluna devredildi. Dört yıllık lisans mezunu veren okul 1993 yılında Su Ürünleri Fakültesi’ne dönüştürüldü, çağın gerekliliklerine göre geliştirilen müfredat ve çalışma alanlarındaki ilerlemeler ile adı 2017 yılında Su Bilimleri Fakültesi olarak değiştirildi.

Su Bilimleri Fakültesi kuruluş amacı gereği su kaynakları yönetimi, su kalitesi, akuatik ekosistemlerin yönetimi ve bu kaynaklardan elde edilen gıdaların güvenliği/muhafazası çalışma öncelikleri arasındadır.
Akuatik ekosistemlerin (göller, nehirler, deltalar, denizler vd.) biyolojik çeşitliliği, ekolojik dengesi ve korunmasına yönelik araştırmalar yanında su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, korunması ve yönetimi üzerine stratejiler geliştirmek, su kaynakları üzerindeki iklim değişikliğinin etkileri ve adaptasyon stratejilerini araştırmak, balıkçılık kaynaklarının yönetimi, akuatik kaynaklı gıdaların muhafazası ve gıda güvenliğinin sağlanması, akuatik canlı kaynaklarından sağlık ve kozmetik alanında değerlendirmek üzere etken madde ve ürün geliştirilmesi, gen çalışmaları ve çevre ile etkileşimleri, akuakültürde yeni endüstriyel ürün ve sistemlerin geliştirilmesi gibi toplum üzerinde etkileri geniş yayılım gösteren disiplinler arası bir mühendislik alanıdır. Yukarıda bahsi geçen konularda donanımlı Su Bilimleri Mühendisleri yetiştirmektedir.

Su Bilimleri Fakültesi alanında dünyanın seçkin akademik kurumlarından biridir. Seçkin bilim insanı kaynağına ve modern ekipmanlar ile donatılmış olan laboratuvarlara sahip olan Su Bilimleri Fakültesinde Biyoteknolojiden Gıda Güvenliğine, Balıkçılık Kaynaklarının yönetiminden Kutup araştırmalarına pek çok alanında etki değeri oldukça yüksek olan araştırmalar yürütülmektedir. Fakültemizde 4 Bölüm ve bu Bölümlere bağlı 9 Anabilim Dalı mevcuttur. Fakültemiz Bölümlerinin Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yürüttüğü programlarda Yüksek Lisans ve Doktora yapmak suretiyle disiplinler arası çalışmalarda uzmanlaşmak mümkündür.

Öğretim Üyeleri


1. Prof. Dr. Abdullah Ekrem KAHRAMAN
2. Prof. Dr. Ali ERTÜRK
3. Prof. Dr. Aydan ÇETİN KESKİN
4. Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK
5. Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
6. Prof. Dr. F. Saadet KARAKULAK
7. Prof. Dr. Gülgün Fatma ŞENGÖR
8. Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ
9. Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
10. Prof. Dr. Meriç ALBAY
11. Prof. Dr. Mustafa YILDIZ
12. Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
13. Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
14. Prof. Dr. Reyhan AKÇAALAN ALBAY
15. Prof. Dr. Serap KOŞAL ŞAHİN
16. Prof. Dr. Sühendan MOL TOKAY
17. Prof. Dr. Süheyla KARATAŞ STEINUM
18. Prof. Dr. Tülay AKAYLI
19. Prof. Dr. Yelda AKTAN TURAN

20. Doç. Dr. Ayhan DEDE
21. Doç. Dr. Aygül EKİCİ
22. Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU
23. Doç. Dr. Çiğdem ÜRKÜ ATANASOV
24. Doç. Dr. Didem GÖKTÜRK
25. Doç. Dr. Dilek ÖZYURT
26. Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM
27. Doç. Dr. Emre TURGAY
28. Doç. Dr. Güneş YAMANER
29. Doç. Dr. Hafize Sibel ÖZESEN ÇOLAK
30. Doç. Dr. Kamil Mert ERYALÇIN
31. Doç. Dr. Latife KÖKER DEM
32. Doç. Dr. Mehmet Arda TONAY
33. Doç. Dr. Menekşe Didem DEMİRCAN
34. Doç. Dr. Neşe YILMAZ
35. Doç. Dr. Nur Eda TOPÇU ERYALÇIN
36. Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL
37. Doç. Dr. Özcan GAYGUSUZ
38. Doç. Dr. Pelin Saliha ÇİFTÇİ TÜRETKEN
39. Doç. Dr. Remziye Eda YARDIMCI
40. Doç. Dr. Şafak ULUSOY
41. Doç. Dr. Şehnaz Yasemin TOSUN
42. Doç. Dr. Taner YILDIZ
43. Doç. Dr. Tomris DENİZ
44. Doç. Dr. Zeynep DORAK

45. Dr. Öğretim Üyesi Benal GÜL
46. Dr. Öğretim Üyesi Cenk GÜREVİN
47. Dr. Öğretim Üyesi Cumhur Haldun YARDIMCI
48. Dr. Öğretim Üyesi Deniz Devrim TOSUN
49. Dr. Öğretim Üyesi Didem ÜÇOK
50. Dr. Öğretim Üyesi Esra SU
51. Dr. Öğretim Üyesi Hande DOĞRUYOL BAYAR
52. Dr. Öğretim Üyesi Gökhan TUNÇELLİ
53. Dr. Öğretim Üyesi Merve Nur AYDEMİR
54. Dr. Öğretim Üyesi Muammer ORAL
55. Dr. Öğretim Üyesi Özgür ÇANAK
56. Dr. Öğretim Üyesi Turgay ÇETİNKAYA
57. Dr. Öğretim Üyesi Turgut Zahit ALIÇLI
58. Dr. Öğretim Üyesi Uğur UZER

Öğretim Elemanları
1. Öğr. Gör. Dr. Ayaka AMAHA ÖZTURK
2. Öğr. Gör. Dr. Mehmet Hakan ERK
3. Araş. Gör. Dr. Ayça OĞUZ ÇAM
4. Araş. Gör. Dr. Fatih AYDIN
5. Araş. Gör. Dr. İdil CAN TUNÇELLİ
6. Araş. Gör. Dr. Merve TINKIR UZER
7. Araş. Gör. Ezgi Emiş TÜRKERİ KÖSEMEN
8. Araş. Gör. Nurdan CÖMERT
9. Araş. Gör. Ömer METİN
10. Araş. Gör. Sümeyra Zeynep ÇALICI
11. Araş. Gör. Zuhal ZENGİ



AKUATİK BİYOTEKNOLOJİ VE GENOMİK BÖLÜMÜ

Akuatik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

Çalışma Alanları

  • Biyoteknolojik yöntemler kullanarak immuno-stimulanların üretilmesi
  • Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak tanı testlerinin geliştirilmesi
  • Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak alternatif protein kaynaklarının üretilmesi
  • İşleme tesislerinde ortaya çıkan atık malzemenin biyoteknolojik teknikler uygulanarak değerlendirilmesi
  • Makroskopik ve mikroskobik alglerin gıda ve kozmetik alanında değerlendirilmesi
  • Mikroskobik deniz ve tatlı su alglerinin kontamine suların temizlenmesi amaçlı ürün geliştirilmesi
  • Mercan, sünger gibi canlılardan antibiyotik ve ilaç kaynağı olarak kullanımı için araştırmalar yapılması
  • Alglerden biyodizel üretilmesi

Genomik Ana Bilim Dalı

Çalışma Alanları

  • Akuatik sistemdeki canlıların genlerinin tanımlanması
  • Genlerin birbirleri ve çevre ile etkileşimlerinin araştırılması
  • Genlerin zaman-yer-miktar olarak üretim ve aktivasyonlarının değerlendirilmesi
  • Genom analizi ve Gen haritalama
  • Gen ekspresyonunun düzenlenmesi
  • Peyzaj genetiği

BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ

Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı

Çalışma Alanları

  • Balıkçılık faaliyetlerinin geliştirilmesi
  • Balıkçılık kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması
  • Sorumlu balıkçılık ilkelerine uygun yönetim modellerinin araştırılması
  • Sürdürülebilir ekosistem yaklaşımlı avcılık faaliyetlerini destekleyen teknolojilerinin geliştirilmesi
  • Balıkçı gemileri ve donanımlarının geliştirilmesi
  • Av araçlarında seçicilik
  • İç sularda kullanılan avcılık yöntemlerinin değerlendirilmesi
  • Stokların değerlendirilmesi
  • Av araçlarının çevreye etkileri
  • Deniz ve tatlısularda avcılık alanlarının ve av yasak dönemlerinin belirlenmesi

Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı

Gıda güvenliği, gıda ürünlerinin insan sağlığına zarar vermeden üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve tüketimi ile ilgili tüm süreçleri kapsayan bir alandır. Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar, birçok farklı disiplin ve çerçeveye yayılmaktadır. Gıda güvenliği, sağlık, ekonomi ve çevre gibi birçok alanı etkileyen, multidisipliner bir çalışma alanıdır. Bu alanda uzmanlaşmış kişiler, gıda güvenliğinin sağlanması ve geliştirilmesi için çeşitli sektörlerde (gıda üretimi, gıda mühendisliği, gıda analizi, kamu sağlığı vb.) görev alabilirler. Gıda güvenliği alanındaki başlıca çalışma alanları aşağıda sıralanmıştır.

Çalışma Alanları

  • Gıda mikrobiyolojisi, gıda kimyası, gıda toksikolojisi
  • Gıda güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası standartların geliştirilmesi, uygulanması ve denetlenmesi. Bu alan, gıda güvenliğine ilişkin yasal düzenlemeleri takip ve uygulamalar
  • Gıda kaynaklı kimyasal ve mikrobiyolojik risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve önlenmesine yönelik “Risk Yönetim Sistemlerinin” geliştirilmesi
  • Akautik ekosistemlerden elde edilen gıdaların kimyasal katkı, kalıntı ve bulaşanlarının incelenmesi ve sağlık riskinin değerlendirilmesi
  • Gıdalarda mikroplastik kontaminasyonu ve mikroplastik zararlı etkilerinin incelenmesi ve sağlık riskinin değerlendirilmesi
  • Gıda kaynaklı zehirlenme ve hastalık etkeni patojen mikroorganizmaların ve parazitlerin incelenmesi
  • Sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanmasında etkili teknik ve metotların uygulanması ve geliştirilmesi
  • Su ürünleri işleme ve satış tesislerinde gıda güvenlik sistemlerinin kurulması
  • Sürdürülebilir gıda güvencesi ve güvenli gıda üretiminde etkili sistemler
  • Tüketici davranışlarının ve gıda güvenliği konusundaki bilincin artırılması amacıyla eğitim programları geliştirme.
  • Gıda güvenliği hakkında kamuya yönelik bilgilendirme programları geliştirme.

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı

Akuatik ekosistemlerden elde edilen gıda kaynaklarının işlenmesi, korunması, depolanması ile ilgili süreçleri ve teknikleri kapsayan çalışma alanı olup gıda ürünlerinin kalite ve güvenliğini amaçlar.

Çalışma alanları

  • Yerel ve geleneksel işleme ve muhafaza teknikleri uygulaması (Tuzlama, kurutma, dumanlama, marinasyon vd.)
  • Yüksek hidrostatik basınç, iyonize radyasyon, soğuk plazma vd. yeni tekniklerin su ürünlerinin kalitesi ve güvenliğinde uygulanması
  • Paketleme tekniklerinin uygulanması
  • Taze ve işlenmiş gıda depolama ve dağıtım da optimum koşulların yönetimi
  • Su ürünlerinin soğutma ve dondurarak muhafaza gibi düşük sıcaklık derecelerinde depolanması ile ilgili raf ömrü ve kalite çalışmaları
  • Hazır yemek teknolojisi başta olmak üzere yeni ürünlerin geliştirilmesi ve sektöre kazandırılması
  • Sürdürülebilir gıda sistemleri için su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi, atık yönetimi ve çevre dostu işleme yöntemlerinin geliştirilmesi
  • Su ürünlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
  • Su ürünlerinin kalitesinin ve güvenliğinin arttırılması
  • Su ürünlerinde taklit/tağşiş analizleri
  • Düşük ekonomik değere sahip su ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi
  • Taze ve işlenmiş gıdaların besin kompozisyonu vb. ürün karakteristiklerin incelenmesi, sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesi

DENİZ VE İÇSU KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜMÜ

Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı

Çalışma Alanları

  • Denizlerimizden en iyi şekilde yararlanabilmek ve canlı deniz kaynaklarının sürdürülebilirliklerinin korunmalarının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla fiziko-kimyasal ve biyolojik özelliklerin izlenmesi ve canlı türlerinin doğal yaşam özellikleri ile ilgili bilgilerin araştırılması, istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmesi
  • Türk Boğazlar Sistemi’nde balık göçlerinin izlenmesi ve bölge bazında balıkçılığa etkilerinin belirlenmesi
  • Denizlerdeki biyolojik istilanın izlenmesi
  • Bakteriyel biyoremediasyon, bakteriyel kirlilik çalışmaları
  • Derin deniz araştırmaları (özellikle Kuzey Ege ve Marmara Denizi)
  • Denizlerimizde yetiştiricilik yapılan alanların biyotik ve abiyotik özelliklerinin incelenmesi
  • Gökçeada Deniz Araştırmaları ve Uygulama Biriminin bulunduğu Kuzey Ege bölgesinde özellikle Saroz Körfezi’nde nesli azalan türlerin belirlenmesi, korunması, korunma alanları oluşturulmasına yönelik çalışmalar
  • Denizlerimizdeki canlı kaynaklarımızın tanımı için türlerin koleksiyonunu yapılması ve veri bankası oluşturulması

İçsu Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı

Çalışma Alanları

  • Siyanotoksin, pestisit, metal ve hedefsiz izleme ölçümleri (HPLC, ICP-MS, LC-MS, GC-MS ve ELISA)
  • Biyosidal Ürün Analizi
  • Biyoteknoloji, ekotoksikoloji ve moleküler temelli araştırmalar
  • İçme suları, doğal göller ve barıtma tesislerinde mikrokirleticilerin araştırılması
  • İçsuların kullanım amacına uygun olarak izlenmesi ve mevcut durumlarının tespiti
  • İklimsel değişimin içsular üzerine etkisi ile ilgili çalışmalar
  • Kirleticilerin besin zinciri ve besin ağı üzerine etkileri
  • Doğal ve kontrollü ortamlarda Siyanotoksin üretimini etkileyen çevresel faktörlerin tespiti ve toksin üreten genlerin belirlenmesi, kompozisyonlarının ve biyokütlelerinin belirlenmesi, dağılım alanları ve çevresel faktörler ile ilişkilerinin araştırılması
  • İstilacı türlerin yayılım alanları ve habitat seçimleri

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIKLARI BÖLÜMÜ

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı

Çalışma Alanları

  • Balık üretiminde üretim tesislerinin doğru ve rasyonel bir şekilde projelendirilip planlanmasını yapmak
  • Doğal ortamda azalan ekonomik balık türlerinin yetiştiriciliğinin yapılması ve üretim verimini arttırarak toplumun balık tüketimini üst seviyelere çıkarmak
  • Akvaryum balıkları yetiştiriciliğinde birçok egzotik türün pratik üretim tekniklerini öğretmek ve geliştirmek
  • Mevcut kaliteli su kaynaklarının azalması nedeniyle su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir şekilde yapılabilmesi için daha az su kullanılarak daha çok balık üretimini sağlayan kapalı devre sistemlerin yaygın kullanılmasını sağlamak
  • Yenilikçi ve çevre dostu üretim modellerinin (akuaponik sistem vb.) geliştirilmesine öncülük etmek
  • Yetiştiricilikte balık ıslahı ve üreme biyoteknolojisi uygulamaları içerisinde yer alan seleksiyon, kromozom manipülasyonları (androgenez, ginogenez, triploid, tetraploid vb), cinsiyet dönüşümü, kriyoprezervasyon, germ hücre izolasyonu ve gen transferi gibi uygulamalardan ürün verimini arttıran genetik çalışmalar

Su Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı

Çalışma Alanları

  • Balıklarda ortaya çıkan hastalıkların teşhisini rutin biyokimyasal yöntemlerin yanında histopatolojik, serolojik, moleküler ve hücre kültür yöntemleri kullanarak gerçekleştirmek ve tedavileri için öneriler geliştirmek
  • Balıklar için aşı geliştirme, immünostimülantlar ve probiyotik deneme çalışmaları yapmak
  • Su Ürünleri üreticilerini hastalıklar konusunda aydınlatmak amacıyla balık sağlığında temel bilgiler üzerine eğitim seminerleri düzenlemek
  • Balıkların üretiminde beslenmeden kaynaklanan metabolik hastalıkların incelenerek vitamin ve mineral madde yetmezliği, sindirim sistemi hastalıkları ile hormonlardan ileri gelen patolojik bozuklukların teşhisini yapmak ve çözümlemeye çalışmak
  • Balık parazitlerinin tür teşhisleri ile bu parazitlerin dağılımını belirlemek

 

BÖLÜME KABUL VE MEZUNİYET KOŞULLARI

Su Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü

Su Bilimleri Fakültesi, ÖSYM Kontenjan Kılavuzunda belirtilen sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır. Bir yıl süreli “Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı” uygulanır. Hazırlık sınıfı 4 yıllık öğretim süresine dahil değildir. 60 iş günü staj zorunludur, eğitim yüzde otuz İngilizce olarak yürütülüyor.

Öğrencinin, dört yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olabilmesi için aldığı tüm derslerden başarılı olması, en az 2.00 AGNO ile yüzde otuzu İngilizce olmak üzere toplam 240 AKTS’lik ders yükünü, danışmanı ile yürüteceği Lisans Bitirme Tezi çalışmasını ve 60 iş günü süren zorunlu işyeri stajını başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan öğrencinin mezuniyeti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak kendisine programın diploması ve “Su Bilimleri ve Mühendisi” unvanı veriliyor.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi mezunları bugün ülkemizin en köklü üniversitesi ve tek Su Bilimleri Fakültesi mezun olmanın sorumluluğu ile gerek ülkemizde gerekse başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Almanya, Japonya, Kanada, ABD, Avustralya ve Güney Kore gibi birçok ülkede iş imkanı bulunmaktadır.

Ülkemizde su kaynaklarının korunması, gelişmesi ve sürdürülebilir kılınmasına en büyük katkıyı yapan mezunlarımız, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) – A kapsamında başvurulabilen Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, İl Özel İdareleri ve Belediye Gıda Dairesi Başkanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabiliyor.

Bunun dışında mezunlarımız akuakültür sektöründe, gıda İşleme ve paketleme tesislerinde, balık yağı ve yem fabrikalarında, endüstriyel akvaryumlarda, ambalajlı su fabrikalarında, su ürünleri kooperatifleri ve birliklerinde çalışabilmektedir.

Gökçeada Deniz Araştırma Birimi

Araştırma Biriminde uluslararası platformda ülke çıkarlarının korunmasına dayanak oluşturacak kritik habitat ve hassas türlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiyeleri ile İ.Ü. Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’ne bağlı olarak, Gökçeada Balıkçılık ve Süngercilik Araştırma İstasyonu adıyla 1972’de faaliyete geçmiştir. 1983 yılında fakültemize bağlanmıştır. Adanın kuzeybatısında, Kaleköy sahilinde konuşlanmış olan birim, iki adet laboratuvar, üç adet ofis ile seminer ve konferans salonundan oluşan idari bina, 12 yatak kapasiteli misafirhane, bir atölye ve 3 adet lojman binasından oluşmaktadır. Ayrıca deniz çalışmalarında faydalandığımız 11 m boyunda FIRTINA İÜ adında ahşap teknemiz ve fiberglas botumuz bulunmaktadır.

Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma Ve Uygulama Birimi

Araştırma ve Uygulama Birimi kapalı devre sistemler, akuaponik sistemler, balık ıslahı ve üreme biyoteknolojisi uygulamalarının yürütüldüğü önemli bir merkezdir. Burada Gökkuşağı alabalığının yanında, nesli tehlikede olan Mersin balığı, Kırmızı benekli alabalık gibi türlerin yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Ord. Prof. Dr. Curt KOSSWIG tarafından 1950 yılında İstanbul Baltalimanı’nda kurulan Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü İçsular Bölümünde, 1974 yılında içsu balıkçılığının ve su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla Türk/Alman hükümetleri arasında araştırmalar başlatılmıştır. 1979 yılında Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi kurulmasıyla bölgede başta Sapanca, İznik ve Ulubat göllerinde balıkçılık ve limnolojik çalışmaların yanı sıra alabalık, sazan ve kerevit yetiştiriciliği üzerine araştırmalar devam etmiştir.

R/V YUNUS-S Araştırma Gemisi

R/V YUNUS-S Araştırma Gemisi 1994 yılında Tuzla PKM tersanesinde inşa edilen tamamı Türk mühendislik işçiliği ile yapılan ilk bilimsel araştırma gemisidir. 1995 yılından beri Marmara, Ege, Akdeniz ve uluslararası sularda araştırma seferleri yapılmaktadır.

R/V Yunus-S Araştırma Gemisi fakültemiz araştırıcılarının deniz biyolojisi ve ekolojisi, balıkçılık ve avcılık teknolojileri konularında, balıkçılık biyolojisi ve popülâsyon dinamiği, su kalitesi, deniz memelileri, oşinografi, balık avlama tekniği, balıkçı gemileri donanımı, balık sistematiği, plankton bilgisi, su omurgasızları, av araçları yapım tekniği, balık biyolojisi, balık anatomisi, balık avlama tekniği, fitoplankton ekolojisi gibi lisans ve lisansüstü derslerin uygulamalarında, bilimsel ve teknik gelişmelerinin sağlanmasında hizmet etmektedir.

Gemideki laboratuvarlarda, biyolojik ve kimyasal analizler yapılabilmektedir. Biyoakustik çalışmalar için hidrofon ve bilgisayar laboratuvarı mevcuttur. Ayrıca Seabird Rozet Örnekleme sistemi, trol ağları, plankton ağları, taşınabilir CTD, Nansen şişeleri, mikroskoplar, 8 kişilik dalış takımı mevcuttur. Gemimiz 12 araştırmacı, 9 gemi personeli olmak üzere 23 kişiliktir.

Araştırma Laboratuvarları

Fakültemiz Araştırma Laboratuvarlarında deniz ve iç sulardaki biyoçeşitliliğin izlenmesi, kirlilik kontrolü ve önlenmesi, sürdürülebilir balıkçılık ve ekosistem, biyoteknolojik araştırmalar, su ürünleri işlemesi ve gıda güvenliği çalışmaları yürütülmektedir.

  • Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik Bölümü Laboratuvarları (Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik Laboratuvarı)
  • Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Laboratuvarları

(Balıkçılık Biyolojisi Laboratuvarı, Balıkçılık Teknolojisi Laboratuvarı, Duyusal Analiz Laboratuvarı, Enstrümantal Analiz Laboratuvarı, Kalite Kontrol Laboratuvarı 1, Kalite Kontrol Laboratuvarı 2, Soğuk Hava Deposu, Proses Laboratuvarı)

  • Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Laboratuvarları

(Alg Kültür Odası, Biyosidal Ürün Analizi ve Ekotoksikoloji Laboratuvarı, Deniz Bakteriyolojisi Laboratuvarı, Deniz Biyolojisi Laboratuvarı, Deniz Biyoteknolojisi Laboratuvarı, Deniz Memelileri Laboratuvarı, Fitoplankton ve Zooplankton Kültür Laboratuvarı, ICP-MS Laboratuvarı, Kromatografi Laboratuvarı 1, 2, Limnoloji Laboratuvarı, Mikro-FTIR Odası, Mikroskop Odası, Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, Moleküler Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarı, Plankton Laboratuvarı, Su Bitkileri Laboratuvarı)

  • Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıkları Bölümü laboratuvarları,

(Akuaponik Laboratuvarı, Balık Islahı Laboratuvarı, Canlı Yem Laboratuvarı, Genel Balık Hastalıkları Laboratuvarı, Genetik ve Biyoteknoloji Laboratuvarı, Histopatoloji Laboratuvarı, Kapalı Devre ve Akvaryum Laboratuvarı, Mikoloji Laboratuvarı, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Viroloji Laboratuvarı)

 

 

 

Fakültemiz bünyesinde 9 adet öğrenci kulübü aktivitelerine devam etmektedir. Bu kulüplerde öğrencilerimiz eğitimini aldıkları meslekle ilgili olarak hobilerini gerçekleştirme, çeşitli dallarda eğitimler alma ve alanında uzman kişilerle tanışma fırsatı yakalamaktadırlar. Bunun dışında Fakültemiz öğrencileri futbol, voleybol ve basketbol gibi kitle sporlarının yanında yelken ve kürek gibi su sporları da yapabilmektedir.

  • Bilim Kulübü (SUBİF BİLİM) / Science Club
  • Ekoloji ve Kamp Kulübü / Ecology and Camp Club
  • Fotoğrafçılık Kulübü (SUBFOT) / Photography Club
  • Girişim ve Kariyer Kulübü (GİKAR) / Entrepreneurship and Career Club
  • Sanat Kulübü / Art Club
  • Spor-Sağlık Kulübü / Sport-Health Club
  • Sualtı Kulübü (SUBSAK) /Underwater Society
  • Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübü (SUMSAK) / Seafood Culinary Arts Club
  • Su Sporları Kulübü

ULUSLARARASI DESTEKLİ PROJELER

  • Establishing a cetacean tissue bank in Türkiye – CetaBankTRDestekleyen Kurum: ACCOBAMS. Yürütücü: Doç. Dr. Mehmet Arda TONAY
  • Interreg NEXT Black Sea Basin: EfxINNOs “Establishing and Operating an Innovative Marine Technology Transfer Network for Enhancing the Transition to a Sustainable Blue Economy in the Black Sea Basin” Yürütücü: Prof. Dr. Yelda AKTAN
  • ERASMUS KA220: ECO-GT:Engineers Communicating and Collaborating Internationally for the Green Transition Yürütücü: Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM
  • HORIZON2020_PRİMA: CIRQUA: Integrated Approaches at Local Scale for Enhancing Water Reuse Efficiency and Sustainable Soil Fertilization from Wastewater’s Recovered Nutrients (2024-2026) Yürütücü: Prof. Dr. Meriç ALBAY
  • The Middle East and North Africa (MENA TF) Transition Fund. Exeter Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi. Behavioural mediators of sustainable fish aquaculture. Yürütücü: Doç. Dr. Aygül EKİCİ
  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Macaristan Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon Ofisi (NRDIO) arasındaki Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği. 222N019. Sazan ve Gökkuşağı Alabalığında Probiyotikli Yem Kullanılarak Gamet Kalitesinin ve Yapay Üremenin İyileştirilmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Aygül EKİCİ
  • Beam Trawl Surveys For Black Sea Rapa whelk 2024. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – UNDP Destekli Proje. Yürütücü: Prof. Dr. Saadet KARAKULAK
  • TÜBİTAK COST- Mikroplastiklerin Tatlı Su Imta Sistemindeki Canlılara Etkisinin Ve Sistemin Remediasyon Kapasitesinin Incelenmesi, Yürütücü: Prof.Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • TÜBİTAK- COST- Swimming Perfomance and Heart rate of Eeels During Sexuel Maturation. Yürütücü: Dr. Öğ. Üy. Gökhan TUNÇELLİ

 

ULUSAL DESTEKLİ PROJELER

TÜBİTAK, SAN-TEZ, KALKINMA AJANSI, KAMU VE ÖZEL SEKTÖR PROJELERİ

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü- Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi (Kara-Kıyı ve Denizel Alanda) Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi- Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi- İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlik, Susuzlaştırma ve Bertaraf Projesi Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü- Marmara Denizi Denizanası Artışı Araştırılması Faz-2- Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
  • TÜBİTAK 1001 -Marmara Denizinin İyileşmesi Sürecinde Prens Adalarında Bulunan Bazı Mercanların Üreme ve Demografik Modelleri Yürütücü: Doç. Dr. N. Eda TOPÇU ERYALÇIN
  • TÜBİTAK 1001- Mikroplastik ve Cıva Maruziyetinin Midyelerde (Mytilus Galloprovincialis, Lamarck, 1819) Oluşturduğu Hasarın Bor Katkılı Depurasyonda Giderimi Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • TÜBİTAK-1001-Marmara Denizi’nden Avlanan Su Ürünlerinde Müsilajın Halk Sağlığı Bakımından Etkilerinin Değerlendirilmesi. Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • TÜBİTAK 1002- Taze ve Dondurulmuş Su Ürünlerinde Mikroplastiklerin Kızıl Ötesi ve Raman Spektroskopisi ile Karakterizasyonu, Yürütücü: Prof.Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • TÜBİTAK 1001-Akarsularda Bozulan Ekolojik Sürekliliğin Yeniden Oluşturulması: Sapanca Havzası Pilot Çalışması. Yürütücü: Doç. Dr. Özcan GAYGUSUZ
  • TÜBİTAK 1001-İçme Suyu Rezervuarlarda Su Seviyesi Dalgalanmalarının Trofik Seviye ve Zooplankton Metrikleri ile İlişkisinin Araştırılması: Büyükçekmece ve Terkos Örneği. Yürütücü: Doç. Dr. Zeynep DORAK
  • TÜBİTAK 1005 – Yeni Fikirler ve Ürünler Programı – 123Z195 – Denizanalarından Gıda, Kozmetik ve Doku Mühendisliği Uygulamalarına Yönelik Kollajen Temelli Malzeme Üretimi- Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Esra SU
  • TÜBİTAK KUTUP ARAŞTIRMALARI- Horseshoe Adası Kıyısal Mikrobiyomun Moleküler Yöntemler ile Tespiti ve Ekolojik Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi. Yürütücü: Dr. Aydın KALELİ
  • TÜBİTAK- 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı Deniz Bakteri İzolatlarının Biyoteknolojik Amaçlı Kullanımında Teknoloji Transferi Yürütücü: Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ
  • TÜBİTAK 1002-Gökkuşağı Alabalığı Anaçlarında Pasif Entegre Transponder (PIT) Markanın Kullanılabilirliği: Balık Sağlığına, Balığın Fizyolojik Özelliklerine Ve Üreme Performansı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Güneş YAMANER
  • TÜBİTAK 2218- Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı- Mitotranskriptomun over kanserinde kemodirenç gelişimi üzerindeki potansiyel etkilerinin araştırılması. Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Merve Nur AYDEMİR
  • TÜBİTAK- Batı Karadeniz’de ortasu trolü ile balık avcılığının araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. F. Saadet KARAKULAK
  • TÜBİTAK MAM-Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı (DEN-İZ). Yürütücü: Prof. Dr. F. Saadet KARAKULAK
  • TÜBİTAK- Balık Halinden Elde Edilen eDNA için PCR ve Dizileme Başarısını Artırma. Yürütücü: Doç. Dr. Taner YILDIZ
  • TÜBİTAK- Karadeniz mezgit balığının büyüme ve üremesi arasındaki etkileşimin enerji paylaşımı açısından incelenmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Taner YILDIZ
  • TÜBİTAK -4008- İşitme engelli öğrencilere yönelik, “Denizin Muhafızları” projesi, Yürütücü: Prof. Dr. Sühendan MOL TOKAY
  • TEKNOFEST- Akuakültür Atıklarının Mikroalg Üretiminde Kullanılması. Takım Kaptanı: Zehra GÜNGÖR
  • TEKNOFEST-Gen Klonlama Tekniği ile Denizel Yaşlanma Karşıtı Peptitlerin Sentezi ve Kozmetikte Kullanılması. Takım Kaptanı: Araş. Gör. Zeynep ÇALICI
  • TÜBİTAK 2209- Ticari Silikon Meme İmplantlarına Alternatif Biyomalzemeler: İpek Fibrain temell 3 D implant Üretimi. Öğrenci Selen Venedik- Danışman Dr. Öğ. Üy. Esra SU
  • TÜBİTAK 2209- Müsilaja karşı genetik savunma deniz hıyarlarında biyoinformatik tabanlı sindirim enzimi analizi. Öğrenci Yakup Ceylan – Danışman Dr. Öğ. Üy. Merve Nur AYDEMİR
  • TÜBİTAK 2209- Elodea canadensis sucul bitkisinin krom ve cıva giderim potansiyelinin belirlenmesi. Öğrenci Zehra Güngör – Danışman Doç. Dr. Latife Köker DEMO
  • TÜBİTAK 2209- Otolit şekil analizi kullanılarak Ege Denizi ve Marmara Denizinde Avlanan Berlam Stok Birimlerinin Ayrımı. Öğrenci Zeynep Sude Akerik – Danışman Doç. Dr. Taner YILDIZ

 

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJE BİRİMİNCE DESTEKLENEN PROJELER

  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Midyelerde mikroplastik ve cıva maruziyetinin katkılı depurasyonla giderimi, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ-Kültür Karaca Mersin Balığı (Acipenser gueldenstaedtii) Yumurtasının Havyar Etinin Sıcak ve Soğuk Füme Olarak Değerlendirilmesi, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • ÖNCELİKLİ ALAN PROJESİ-Mikroplastik Kirliliğinde Entegre Multitrofik Akuakültür Sisteminin Etkinliğinin İncelenmesi, FOA-2023-39982, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • TEZ PROJESİ-Taze ve Dondurulmuş Su Ürünlerinde Mikroplastik Riskinin İncelenmesi, Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • TEZ PROJESİ-Midyelerde Mytilus galloprovincialis Lamarck 1819 Mikroplastik ve Ağır Metal Birikiminde Polimer Etkisinin İncelenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Nuray ERKAN ÖZDEN
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ-Gıda Güvenliği Yönünden Flexopecten glaber (Linnaeus 1758) de Toksik Element Kontaminasyonunun Değerlendirilmesi, FBA-2024-40367, Yürütücü: Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
  • TEZ PROJESİ-Mentha pulegiumdan ZnO Nanopartiküllerin Biyosentezi ve Gıda Güvenliği Bakımından Antibakteriyel Etkinliğinin Değerlendirilmesi- FDK-2023-40144. Yürütücü: Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
  • TEZ PROJESİ -İstanbul piyasasında satışa sunulan kabuklu su ürünlerinde Vibrio cholerae ve Vibrio mimicus tehlikesinin değerlendirilmesi. Yürütücü: Öğretim Üyesi Didem ÜÇOK
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Trabzon hurması ayva yaprağı ve atkuyruğu bitkisinden farklı çözgenlerle elde edilen ekstraktların balık etindeki bazı patojen bakterilerin termal ölüm kinetiklerine etkisi. Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Hande DOĞRUYOL BAYAR
  • 1ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Farklı Yaş Grubundaki Mersin Balıklarının Üreme Performansının Araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
  • TEZ PROJESİ-Tatlısu Ürünleri Yetiştiriciliğinde Entegre Multi-Trofik Akuakültür (IMTA) Sistemin Su Kalitesine Etkisi. Yürütücü: Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
  • TEZ PROJESİ-Avrupa Yayın Balığının (Silurus glanis) Gamet Yönetimi ile Dölleme Başarısının Araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Doğu Marmara Denizinde Mikroplastik Dağılım ve Zooplankton Tarafından Tüketiminin Değerlendirilmesi Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
  • ARAŞTIRMA PROJESİ. Denizel Ekosistemlerde DNA Temelli Biyoizleme Uygulamalarının Zooplankton Türleri için Sınanması Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
  • ÖNCELİKLİ ALAN PROJESİ-Denizanası Aşırı Artışları ve İstanbul Haliçteki Çözünmüş Organik Madde Döngüsü ve Bakteriyoplankton Toplulukları Üzerine Etkileri Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
  • ARAŞTIRMA PROJESİ-Koruma Alanı İlan Edilen Tavşan Adası Kıyısal Bölgesinin Biyoçeşitliliğinin Belirlenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR
  • ARAŞTIRMA PROJESİ. Gökova gözlemevi verilerinin biyolojik parametreler ile ilişkilendirilerek bölgenin birincil verimliliğinin değerlendirilmesi, Yürütücü: Prof. Dr. Yelda AKTAN TURAN
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Kuzey Marmara Denizi Sünger Mercan ve Hidroid Topluluklarının (50-300 m) Derin Sularda Dağılımı ve Biyoçeşitliliği Yürütücü: Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Gökkuşağı alabalığı Oncorhynchus mykiss yemlerinde protein kaynağı olarak un kurdu larvalarının Tenebrio molitor kullanımı. Yürütücü: Doç. Dr. Güneş YAMANER
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Sürdürülebilir Su Ürünleri Üretimi için Balık Yemlerinde Balık Ununa Alternatif Denizanası, Deniz Salyangozu ve Un kurdu Hammaddelerinin Değerlendirilmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Kamil Mert ERYALÇIN
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Kapalı devre üretim sisteminde mavi yengeç (Callinectes sapidus) yetiştiriciliği. Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Deniz Devrim TOSUN
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Alg Temelli İnce Filmler Gıda Paketleme Uygulamaları- Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Esra SU
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Balıkçılık Kaynaklarının İzlenmesi ve Koruma-Kontrol Mekanizmasının Oluşturulması için Yenilikçi Moleküler Yöntemlerin Kullanılması Gürpınar Su Ürünleri Hali Örneği, Yürütücü: Doç. Dr. Taner YILDIZ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Su Ürünlerinde Bozunmayı Tespit ve Tayin Eden Nanoparçaçık Temelli Biyosensör Üretimi, Yürütücü: Doç. Dr. Dilek ÖZYURT
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Kozmetik Ürünlerinde Kullanılan Makroalglerin ve Kozmetik Ürünlerin Toplam Antioksidan Kapasite Tayini için Yeni Bir Yöntem Geliştirilmesi Yürütücü: Doç. Dr. Dilek ÖZYURT
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Ege Denizi Korallijen Habitatları için Ekolojik Kalite İndeksi Geliştirilmesi ve Doğu Akdenize Uygulanması, Yürütücü: Doç. Dr. N. Eda TOPÇU ERYALÇIN
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Biyoindikatör Türlerde Mikroplastik Tutunumunun Çevresel ve Kontrollü Koşullarda İncelenmesi: Gıda Arz Güvenliği Bakımından Risk Değerlendirmesi, Yürütücü: Araş. Gör. Dr. İdil CAN TUNÇELLİ
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Akdeniz Midyelerinde Ağır Metal Kirliliği ile İlişkili Sağlık Risklerinin Biyokimyasal, Moleküler ve Tüketim Modellemesi ile İncelenmesi, Yürütücü: Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve Karaca Mersin Balığında (Acipenser gueldenstaedtii) Mikroplastik Kirliliğinin Yüzme Performansına Etkilerinin İncelenmesi, Yürütücü:Dr. Öğ. Üy. Gökhan TUNÇELLİ
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Su kalitesinin Belilrenmesinde Zooplantonun Biyolojik Kalite Elementi Olarak Kullanımı Sapanca Gölü Örneği. Yürütücü: Doç. Dr. Zeynep DORAK
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Tatlısu Ekosistemlerinde Aşırı Alg Artışlarının Biyodizel kaynağı Olarak Değerlendirilmesi. Yürütücü: Araş. Gör. Dr. Ayça OĞUZ ÇAM
  • ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DESTEK PROGRAMI PROJESİ. Midyelerde patojenik Vibrio türleri Shiga toksin üreten Eschericha colinin (STEC) konvensiyonel ve yenilikçi moleküler yöntemlerle çoklu tayini. Yürütücü: Dr. Öğ. Üy. Didem ÜÇOK
  • ARAŞTIRMA PROJESİ. Gökçeada Koralijen Komünitelerinin Ekolojik Yapısı, Yürütücü: Doç. Dr. N. Eda TOPÇU ERYALÇIN
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Döngüsel biyoekonomi dönüşümünde sucul biyokütlelerin biyogaz üretim potansiyellerinin değerlendirilmesi Yürütücü: Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Tatlısu Kaynaklarında Siyanobakteri Aşırı Artışlarının Çevre Dostu ve Yenilikçi bir Strateji ile Yönetimi Yürütücü: Doç. Dr. E. Gözde ÖZBAYRAM
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Sünger mikrobiyomu ve mikrobiyal disbiyozisin hastalıklar üzerine etkisinin araştırılması. Yürütücü: Prof. Dr. Süheyla KARATAŞ STEINUM
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Gökkuşağı Alabalığının Oncorhynchus mykiss Bağırsak Bakteriyel Mikrobiyotası Üzerine Monokalsiyum Fosfat (MCP) ve Fitaz Enzimi Yem Katkı Maddelerinin Etkisi. Yürütücü: Doç. Dr. Emre TURGAY
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ. Kuzey Ege Denizi Saros Körfezinde Bulunan Cladocora caespitosa Kolonilerinin Bakteriyel Mikrobiyotasının Tespiti. Yürütücü: Doç. Dr. Remziye Eda YARDIMCI
  • LÖAP- Denizanası Aurelia aurita’da farklı DNA ekstraksiyon yöntemlerinin etkinliklerinin sınanması- Yürütücü: Dr. Öğretim Üyesi Merve Nur AYDEMİR
  • NORMAL ARAŞTIRMA PROJESİ -Marmara Denizi’nde Avlanan Fener Balığının Lophius piscatorius (Linnaeus, 1758) Büyüme ve Üreme Özellikleri, Yürütücü: Dr. Abdullah E. KAHRAMAN
  • TEZ PROJESİ-Bozcaada Çevresinde (Ege Denizi) Kıyısal Alanında Biyoindikatör Bakteri Düzeyleri ve Antibiyotik Dirençlilik Özelliklerinin Araştırılması Yürütücü: Doç. Dr. Pelin S. ÇİFTÇİ TÜRETKEN
  • TEZ PROJESİ-Marmara Denizinde Bazı Marinalarda Bakteriyel Dirençlilik Düzeylerinin Araştırılması Yürütücü: Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ
  • TEZ PROJESİ-Atık Sularda Mikro/Nanoplastiklerin ve Mikroplastiklere Bağlı Bakterilerin Membran Teknikleri İle Gideriminin Araştırılması Yürütücü: Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ
  • TEZ PROJESİ-İznik Gölünde Su Sediman ve Balık Örneklerinin Organoklorlu Pestisit ve Polisiklik Aromatik Hidrokarbon Seviyelerinin Belirlenmesi (2018-2024) Yürütücü: Yürütücü: Prof. Dr. Meriç ALBAY
  • TEZ PROJESİ-Biyodizel Üretimi İçin Seçilen Mikroalg Türlerinde Lipit Verimliliğinin Optimizasyonu Yürütücü: Prof. Dr. Meriç ALBAY
  • DOSAP: Yeni Nesil Moleküler Teknikler ile İstanbul Kıyı Bölgesi Mikroalglerinin İzlenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Reyhan AKÇAALAN ALBAY
  • TEZ PROJESİ- Siyanobakterilerde Koku Üretimi ile İlişkili Çevresel Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Belirlenmesi Yürütücü: Prof. Dr. Reyhan AKÇAALAN ALBAY
  • TEZ PROJESİ-Farklı Proteinlerle Beslenen Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Büyüme Performansı ve Gen Ekspresyonunun İncelenmesi. Yürütücü: Prof. Dr. Mustafa YILDIZ
  • TEZ PROJESİ-Çipura (Sparus aurata) Yetiştiriciliğinde IMTA Sisteminin Kullanımı. Yürütücü: Prof. Dr. Mustafa YILDIZ
  • TEZ PROJESİ-Elektrik Şoku Uygulamasının Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) Büyüme ve Cinsiyet Dönüşümü Üzerine Etkisi. Yürütücü: Doç. Dr. Aygül EKİCİ
  • TEZ PROJESİ-Avlanan Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758)’ların Adaptasyon Dönemindeki Kan Parametrelerinin Balık Refahı Açısından Belirlenmesi. Yürütücü: Doç. Dr. Hafize Sibel ÖZESEN ÇOLAK
  • TEZ PROJESİ-Ege Denizi Porifera Popülasyonlarında Görülen Bakteriyel Hastalıkların Araştırılması. Yürütücü: Doç. Dr. Menekşe Didem DEMİRCAN
  • TEZ PROJESİ -İstanbul Boğazı küçük ölçekli balıkçılık av araçlarının av kompozisyonları ve CPUE hesaplamaları, Yürütücü: Doç. Dr. Didem GÖKTÜRK
  • TEZ PROJESİ-Kuzey Ege Denizinde Bazı Ekonomik Arthropoda Türlerinin Balıkçılık ve Popülasyon Dinamiklerinin İncelenmesi Yürütücü: Doç. Dr. Tomris DENİZ

BİLİMSEL KİTAPLAR

Ülke

Erasmus Kodu

Üniversite

 

Bulgaristan

BG STARA-Z01

TRAKIYSKI UNIVERSITET

 
 

Almanya

D BREMERH01

HOCHSCHULE BREMERHAVEN – UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

 
 

Yunanistan

G VOLOS01

PANEPISTIMIO THESSALIAS

 
 

Hırvatistan

HR DUBROVN01

SVEUCILISTE U DUBROVNIKU

 
 

İTALYA

I ANCONA01

UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE

 
 

İTALYA

I ANCONA01

UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE

 
 

İTALYA

I NAPOLI01

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI NAPOLI FEDERICO II

 
 

İTALYA

I SASSARI01

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI SASSARI

 
 

Litvanya

LT KLAIPED01

KLAIPEDOS UNIVERSITETAS

 
 

Finlandiya

SF JYVASKY01

JYVASKYLAN YLIOPISTO

 
 

Diğer değişim programları

  • Pukyong National University / GÜNEY KORE
  • Tokyo University of Marine Science & Technology / JAPONYA
  • Vancouver Island University / KANADA

 

  • Adres: Kalenderhane Mahallesi, Onaltı Mart Şehitleri Caddesi, No: 2 P.K 34134 Vezneciler Fatih İstanbul

    Telefon: +90 2124400000

    Dahili: 20100

    Fax: +90 2124400232

    E-posta: subilimleri_dekan@istanbul.edu.tr