Hukuk Fakültesi

1880’den beri Türkiye’de hukuk eğitiminin öncüsü olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi; güçlü akademik kadrosu, düzenlediği ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlikler, Türkçe ve yabancı dillerde güncel hukuk yazınını barındıran kütüphanesiyle köklü geleneğini gelecek nesillere aktarıyor.

 

Değerli Meslektaşlarım ve Sevgili Öğrenciler,

İstanbul Hukuk Fakültesini Tercih Edecek Sevgili Öğrencilerimiz, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türkiye Cumhuriyetinin en köklü hukuk fakültesidir. 1870 yılında Divan-ı Ahkâm-ı Adliyye Nezareti bünyesinde memurlara mahsus olarak açılan Kavânîn ve Nizamât Dershanesi ile 1874’te Galatasaray Lisesi içindeki Mekteb-i Hukuk-ı Sultânî yenileşme devrinin ilk denemeleridir.

Fakültemiz, 1878’de Mekteb-i Hukuk-ı Şâhâne, 1908’de Darülfünun-ı Osmanî Hukuk Fakültesi/Şubesi, 1919’da Darülfünun Hukuk Medresesi, 1924’te İstanbul Darülfünunu Hukuk Fakültesi olarak var olmuş, 1933 itibarıyla da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak faaliyetini sürdürmüş, kurulduğu günden bu yana, çok sayıda mensubuyla birlikte Türkiye’de hukuku inşa eden bir fakülte olmuştur. Bugün de bir araştırma üniversitesi bünyesinde faaliyet göstermekle görevini devam ettirmektedir. Bu çerçevede güçlü bir akademik kadroyu haiz olan fakültemizde; 47 profesör, 33 doçent, 31 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi doktor, 22 doktor araştırma görevlisi, 48 araştırma görevlisi ve başka fakültelerden görevlendirilen 54 araştırma görevlisi ile birlikte toplam 236 öğretim elemanı ve 45 idari çalışan sahasında hizmet vermektedir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, öğrencileriyle de seçkin bir üniversitedir. 4879 öğrencimizin eğitim gördüğü fakültemize, 2023-2024 öğretim yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile 517, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4, Çift Anadal Programı (ÇAP) ile 16, yatay geçiş yoluyla 58 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Böylece bu yıl, 595 öğrenci daha İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ailesine katılmıştır.

YKS ile sıralamada ilk bine giren 11 öğrencimiz vardır. Bu öğrencilerimizin 4’ü Hamburg-İstanbul Ortak Hukuk Lisans Programına; 7’si İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Türkçe Programına yerleşmiştir. Hamburg-İstanbul Ortak Hukuk Lisans Programında eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilere, Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından “Bachelor of Laws” (LL.B.) diploması, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından ise “Hukuk Fakültesi Lisans Diploması” olmak üzere çift diploma verilmektedir.

Fakültemizin araştırma çalışmalarına katkıda bulunan araştırma ve uygulama merkezlerini de ayrıca belirtmek gerekir. Fakültemiz bünyesinde kurulmuş olan Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Mukayeseli Hukuk Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi, Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Münasebetler Araştırma ve Uygulama Merkezi, Avrupa Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Araştırma ve Uygulama Merkezi; üniversiteye bağlı olmakla birlikte fakültemiz bünyesinde faaliyet gösteren İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sadri Maksudi Arsal Hukuk Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, akademik faaliyetleriyle fakültemizin bilimsel çalışmalarını zenginleştiren önemli merkezlerimizdir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları açısından da önde gelen bir fakültedir. Fakültemizin; Erasmus Değişim Programı kapsamında 18 Avrupa ülkesinden 65 üniversiteyle, Üniversitemizin Mevlana Değişim Programı kapsamında 15 ülkeden 38 üniversiteyle anlaşması bulunmaktadır.

Köklü tarihi, zengin akademik kadrosu, seçkin öğrencileri, sağladığı eşsiz fırsatlar, kendisine mensup olmanın verdiği kıvanç ve gurur ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ailesinin sizlerle birlikte gitgide gelişip genişlemesini temenni eder, hepinize başarılar dilerim.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, yaşam boyu sizin kesintisiz güç kaynağınızdır.

Prof. Dr. Fethi GEDİKLİ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı

 

İstanbul Üniversitesi’nin uzak tarihi, mekân tasavvuru açısından İstanbul’un fethinden hemen sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından Zeyrek ve Ayasofya’da açılan İstanbul’un ilk medreselerine; ilim silsileleri bakımından ise Maveraünnehir ve Irak-Hicaz coğrafyasında etkinlik gösteren ilim muhitlerine ve Selçuklu asırlarında Nizamülmülk yönetiminde kurulan müesseselere kadar uzanıyor.

Medrese eğitiminin odağında fıkıh/hukuk bulunmasından ötürü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bu mirasın birincil sahibidir. Mekân itibariyle dikkat çeken başka bir husus, 425 yılında Theodosius ve Valentinus tarafından kurulan hukuk mektebinin fakültemizin bugünkü yerleşim sahasında (Capitolium tepesinde) kurulmuş olmasıdır.

Ülkemizde modern hukuk eğitimi, Osmanlı modernleşmesi bağlamında devletin merkezîleştirilmesi fikrinin ürünü olarak ortaya çıktı. Tanzimat reformlarını uygulayacak devlet memurları yetiştirmek maksadıyla kurulan Mekteb-i Maarif-i Adliye (1839) ve Mekteb-i Ulûm-ı Edebiye (1839) adlı okullar, hukuk mekteplerinin habercisidir. Bu bağlamda Mekteb-i Mülki-ye-i Şâhâne’nin (1877) temelini oluşturan Mekteb-i Fünûn-ı Mülkiye (1859) ve programında hukuk öğreti-mine geniş yer veren Tercüme Odası da hatırlanmalıdır.

Ülkemizde ilk hukuk okulu şeyhülislâmlık tarafından Muallimhane-i Nüvvâb (1855) adıyla açıldı. Divan-ı Ahkâm-ı Adliye (1868) ve nizamiye mahkemelerinin kurularak tanzim edilmesinin ardından modern hukuk müfredatlı bir hukuk eğitimi ortaya çıktı. Divan-ı Ahkâm-ı Adliye Nezareti bünyesinde açılan Kavânîn ve Nizamât Dershanesi (1870), bu çerçevedeki ilk hukuk okuludur. Ardından Mekteb-i Sultanî bünyesinde açılan üksek mekteplerden biri olan Mekteb-i Hukuk-ı Sultanî (Mekteb-i Sultanî Hukuk Mektebi) (1874) geliyor. Uzun ömürlü olmayan bu girişimler hukuk mektebi fikrinin gelişimi açısından fevkalâde önemlidir.

Mekteb-i Hukuk-ı Şâhâne hemen bütün hukuk sahalarının tedvin edildiği, mahkeme teşkilatının baştan sona tanzim edildiği ve meşrutî idare tecrübesinin geçirildiği bir ortamda 7 Kasım 1878 tarihinde kuruldu. Sultanahmet Camii ve Ayasofya arasında, Adliye Nezareti’nin bahçesindeki binası iki yıl içinde inşa edildi ve 17 Haziran 1880 perşembe günü öğretime başlandı. Mekteb-i Hukuk, ülkemizdeki hukuk mektepleşmesinde istikrarın yakalandığı bir tecrübe olarak dikkat çekiyor. Bu tecrübeden ileriki yıllarda Selânik, Konya, Bağdat, Beyrut ve Ankara Hukuk mektepleri de pay aldı. Bununla beraber ilk hukuk mektepleşmesi girişimlerinin ve bilhassa Mekteb-i Hukuk’un mirası, kurumsal devamlılık açısından İstanbul Hukuk Fakültesi’nde toplanıyor.

AKADEMİK KADRO

KAMU HUKUKU BÖLÜMÜ

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. FETHİ GEDİKLİ

Anayasa Hukuku Anabilim Dalı

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı

Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı

Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı

Hukuk Tarihi Anabilim Dalı

İdare Hukuku Anabilim Dalı

İnsan Hakları Hukuku Anabilim Dalı

Mali Hukuk Anabilim Dalı

Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı

ÖZEL HUKUK BÖLÜMÜ

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. ÖMER EKMEKÇİ

Avrupa Birliği Hukuku Anabilim Dalı

Bilişim ve Teknoloji Hukuku Anabilim Dalı

Deniz Hukuku Anabilim Dalı

İslam Hukuku Anabilim Dalı

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı

 

Karşılaştırmalı Hukuk Anabilim Dalı

Medeni Hukuk Anabilim Dalı

Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı

Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı

Roma Hukuku Anabilim Dalı

Ticaret Hukuku Anabilim Dalı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretime başladığı 1880’den bu yana ülkemizde modern hukuk eğitiminin öncüsü olma özelliğini sürdürüyor.

47 profesör, 33 doçent, 32 doktor öğretim üyesi ve 124 araştırma görevlilerinden oluşan 236 kişilik güçlü akademik kadrosuyla nitelikli hukuk eğitimi veriyor.

Kitap, süreli yayım ve nadir eserlerden oluşan yaklaşık 150.000 ciltlik koleksiyonuyla Türkiye’nin en büyük hukuk kütüphanesiyle öğrenci ve araştırmacılara hizmet sunuyor.

QS tarafından yapılan sıralamada 251-300 aralığında yer alan ülkemizin tek Hukuk Fakültesidir. Hamburg Üniversitesi ile yapılan anlaşma kapsamında İstanbul-Hamburg programına kayıt yaptıran öğrencilerimizin çift diploma ile mezun olma imkânı da bulunuyor.

Kabul Koşulları: Fakültemize kayıt hakkı kazanan adaylar, ÖSYM tarafından açıklanan sınav sonuçlarına göre kesin kayıt işlemleri için AKSİS otomasyon sisteminden kullanıcı adı ve parola oluşturarak sisteme giriş yapmalıdır. Kesin kayıt tarihleri içerisinde ön kaydını ve e-devlet üzerinden kesin kaydını tamamlayan öğrenciler, kesin kayıt evrakı ile birlikte Öğrenci İşleri Bürosu’nda kayıt işlemlerini tamamlar ve öğrenci dosyası oluşturulur.

Mezuniyet Koşulları: Fakültemizin öğretim planında yer alan derslerin tümünden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli en az 240 AKTS’yi tamamlamış, AGNO’su en az 2.00 düzeyinde olan öğrenciler koşullu başarılı dersleri var olsa dahi öğrenimini bitirmiş sayılır. Mezun olan öğrenciler AKSİS otomasyon sisteminden notlu belge talep edebilir. Derslerini başarı ile bitiren öğrencilerin mezuniyet başvuruları sonrasında işlemlerinin tamamlanmasının ardından lisans diplomaları teslim edilir.

Mezunların İstihdamı

  • Adli Yargı Hakimliği,
  • İdari Yargı Hakimliği,
  • Avukatlık,
  • Akademisyenlik,
  • Kaymakamlık,
  • Noterlik,
  • Müfettişlik,
  • Uzmanlık,
  • Kamu ve Özel Sektörlerde Yöneticilik.
  • 1880ʼden bugüne köklü geleneklerine bağlı ve öncü hukuk fakültesi olması,
  • En güçlü referans: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi diploması vermesi,
  • En geniş ve nitelikli akademik kadro bilimsel yayın zenginliğinde birinci yerli ve yabancı hukuk yazını bakımından Türkiye’nin en zengin hukuk kütüphanesine sahip olması,
  • İstanbul – Hamburg ortak lisans programı ile çift diploma imkanı sunması,
  • QS tarafından yapılan sıralamada 251-300 aralığında yer alan tek Türk hukuk fakültesi olması.

  • 1880ʼden bugüne köklü geleneklerine bağlı ve öncü hukuk fakültesi olması,
  • En güçlü referans: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi diploması vermesi,
  • En geniş ve nitelikli akademik kadro bilimsel yayın zenginliğinde birinci yerli ve yabancı hukuk yazını bakımından Türkiye’nin en zengin hukuk kütüphanesine sahip olması,
  • İstanbul – Hamburg ortak lisans programı ile çift diploma imkanı sunması,
  • QS tarafından yapılan sıralamada 251-300 aralığında yer alan tek Türk hukuk fakültesi olması.

 

FAKÜLTE KULÜPLERİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

2023-2024 Öğretim Yılında Fakültemizde Bünyesinde Faaliyet Gösteren Öğrenci Kulüplerimiz

  • Bilişim Hukuku Kulübü
  • Ceza Adaleti Ve Kriminoloji Kulübü
  • Cumhuriyetçi Hukukçular Kulübü
  • Demokrasi Ve Hukuk Kulübü
  • Gastronomi Kulübü
  • Hayvan Hakları Kulübü
  • Hukuk Atölyesi Kulübü
  • Hukuk Simülasyonları Kulübü
  • Hukuk Ve Ekonomi Kulübü
  • Hukuki Düşünce Kulübü
  • Hukukta Kariyer Kulübü
  • Hür Hukuk Kulübü
  • İdeal Hukuk Kulübü
  • İstanbul Girişimcilik Kulübü
  • İstanbul Hukuk Müzik Kulübü
  • İnsan Medeniyet Ve Adalet Kulübü Kadın Hakları Kulübü
  • Kültür Gezileri Ve Hukuk Kulübü Kültür
  • Ve Spor Kulübü (İü Spor Birliğine Bağlı)
  • Resim Ve Heykel Kulübü
  • Sinema Kulübü
  • Tan Akademi Kulübü
  • Tiyatro Kulübü
  • Toplumcu Hukukçular Kulübü Uluslararası Hukuk Kulübü (Ilsa)
  • Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Kulübü

Öğrenci Kulüp Etkinliklerimizden Örnekler

Girişimcilik Kulübü

  • Çevre Hukuku ve Sürdürülebilirlik Zirvesi
  • Çorbada Tuzun Olsun
  • Girişimci Hukukçular Zirvesi

Uluslararası Hukuk Kulübü (ILSA)

  • Turempa İle Temiz Denizler
  • ILSA Mezunlar Kokteyli
  • ILSA Yurt Dışı Kurumsal Gezi
  • Opinio Iuris ( Dergi )
  • Uluslararası Hukukta Kariyer Zirvesi
  • Oğuzman Makale Yarışması

Bilişim Hukuku Kulübü

  • TÜBİTAK tarafından yürütülen 3005 – Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında “İş, Çalışma ve Ticaret Hayatının İnsan Haklarına Uyum Sağlanması Amacıyla İstanbul Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezinin Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi”
  • “Futbol Deplasman Maçlarında Misafir Takım Taraftarlarının Haklarına Saygı Gösterilmesinin Sağlanması Projesi” isimli projenin yürütülmesi için İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Beşiktaşlı Avukatlar Derneği arasında İş Birliği Protokolü
  • İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Beşiktaşlı Avukatlar Derneği arasında İş Birliği Protokolü
  • İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Beşiktaşlı Avukatlar Derneği iş birliğinde “Futbol Deplasman Maçlarında Misafir Takım Taraftarlarının Haklarına Saygı Gösterilmesinin Sağlanması Projesi”
  • TÜBİTAK-ARDEB 1001 Programı kapsamında 2023 yılı 2. dönemde desteklenmesine karar verilen “İnsan Üzerindeki Genetik İncelemeler Konusunda Evrensel İnsan Hakları İlkeleri Doğrultusunda Bütünlükçü ve Tutarlı Bir Hukuk Politikasının Geliştirilmesi ve Türk Hukuku Bakımından (Sağlık, İş Hukuku, Sigorta Hukuku, Ceza ve Özel Hukuk Yargılaması Alanında) Mevzuat Önerisi” başlıklı projenin yürütücüsü Doç. Dr. Şirin Aydıncık Midyat ve araştırmacıları Doç. Dr. Tülay Aydın Ünver, Dr. Öğr. Üyesi Elif Ergüne ve Doç. Dr. Nafiye Yücedağ Keskinʼdir.

 

  • “Bazı Sigorta Genel Şartlarının Revizyonu Projesi”nin yürütücüsü Prof. Dr. Doruk Gönen, proje ekip üyeleri Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Serkan Ergüne ve Doç. Dr. Melda Taşkın’dır.

 

  • Tübitak 1002-A kapsamında desteklenen “Yapay Zekanın Neden Olduğu Zararlardan Kaynaklanan Sözleşme Dışı Sorumluluk” başlıklı projenin yürütücüsü Doç. Dr. Abdurrahman Savaş, araştırmacıları Doç. Dr. Barış Demirsatan ve Araş. Gör. Dr. Halil İbrahim Yüksel’dir.

 

  • Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Adalet Akademisi iş birliği içerisinde yürütülen “Aile Mahkemeleri’nin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması Ortak Projesi”nde Doç. Dr. Nil Karabağ ve Doç. Dr. Cansu Kaya Kızılırmak ulusal danışman olarak görev alıyor. 2021 yılında başlayan ve halen devam etmekte olan projede, Türk Medeni Kanunu’nda boşanma, boşanmanın mali sonuçları, 6284 Sayılı Kanun ve çocukların daha etkin korunması ile ilgili revizyon ihtiyaçları ve önerileri geliştirilmesi

 

  • Öncelikli Alanlarda Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ÖNAP) kapsamında desteklenen “Deniz İş Hukukunun ILO Normlarına Uyumlaştırılması Projesi”nde Prof. Dr. Gülsevil Alpagut yürütücü olarak, Doç. Dr. Ender Gülver, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Köme Akpulat, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Ledün Akdeniz, Dr. Öğr. Üyesi İrem Yayvak Namlı, Arş. Gör. Özge Yıldız Hakkakul, Arş. Gör. Aslı Çalışkan Yıldırım ve Arş. Gör.Huriye Hilal Yılmaz araştırmacı olarak yer alıyor.

 

  • Dr. Haydar Burak GEMALMAZ, “Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi”nde yer alıyor. Söz konusu proje, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından yürütülüyor.

 

  • Deniz ulaştırma ayağında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslıhan Sevinç Kuyucu’nun yer aldığı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen “Atlas Projesi”, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Proje, Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde Türkiye’nin ulaştırma mevzuatının analiz edilmesi ve AB müktesebatıyla uyumlu, rekabetçi, çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi oluşturularak Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınma politikalarına ve AB ile entegrasyonuna katkıda bulunmayı amaçlıyor.

 

  • TÜBİTAK ARDEB 1001 Programı 2022 yılı 2. döneminde desteklenmesine karar verilen “Bilgi Toplumunda Dijital Kişilik ve Dijital Mirasın Korunması-Bilgi Teknolojilerine Uyum Kapsamında Bireylerin Dijital Kişilik ve Ölümsüzlük Algıları Çerçevesinde Kişilik Haklarının ve Kişisel Verilerin Ölüm Sonrası Korunması – Kişilerin Risk Algıları ve Korunma İhtiyaçlarına Uyumlu Hukuk Politikası Geliştirilmesi ve Mevzuat Önerisi Projesi” kapsamında araştırmacı olarak Doç. Dr. Nafiye Yücedağ Keskin yer alıyor.

 

  • TÜBİTAK ile Slovenya Araştırma Ajansı (Slovenian Research Agency-ARRS) arasında yapılan ikili protokole istinaden yürütülen ve “Sanat ve Kültür Varlıklarına İlişkin Uyuşmazlıkların Çözüm Mekanizmalarına İlişkin Türk ve Slovenya Hukuklarının Karşılaştırılması” başlıklı uluslararası projede Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Elif ULUSU araştırmacı olarak yer alıyor.

 

  • Öğr. Üyesi Volkan ASLAN, “The Lex-Atlas: Covid-19 Project” başlıklı projede yer alıyor.
  • “2020 Engelsiz Üniversite Ödülleri” Kapsamında Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Mavi Bayrak Ödülü Sahibi Tek Hukuk Fakültesi
  • “2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” Kapsamında Eğitimde Erişilebilirlik Yeşil Bayrak Ödülü Sahibi Tek Hukuk Fakültesi
  • “2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” Kapsamında Turuncu Bayrak  (Mekanda Erişilebilirlik ) Ödülü

Erasmus+ Programı, yükseköğretimde niteliği artırmayı, yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle işbirliğini güçlendirmeyi ve eğitim, gençlik ve spor alanlarında yeni ihtiyaçlara yönelik olarak belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için işbirlikleri sunmayı amaçlıyor. Fakültemizin, 2021-2027 yıllarını kapsayan Erasmus+ Programı döneminde, 18 ülkeyle toplam 65 ikili anlaşması bulunuyor

  • İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 34116 Beyazıt/Fatih-İSTANBUL

    Telefon: +90 212 440 00 00

    Fax: +90 212 440 01 12

    E-Posta: hukukogrencisl@istanbul.edu.tr